Afgelopen zondag 13 oktober werd de tweede editie van het Stormschaaktoernooi georganiseerd. Helaas waren er in de laatste dagen voor het toernooi relatief veel afmeldingen door ziek en zeer. Gelukkig kwamen hiervoor ook nog wat late aanmelders terug, waardoor we dit jaar met 48 deelnemers startte. De eerste deelnemers waren al ruim op tijd aanwezig en konden vast wat schaken of een kopje koffie nemen. Veel bekende gezichten en schakers uit de omgeving hadden zich aangemeld en dit jaar was er zelfs een internationale aanmelding, vanuit El Salvador. Na het welkomstwoordje van Herman van Bleisem en uitleg van de wedstrijdregels door Sernin van de Krol, de wedstrijdleider voor deze dag, konden de deelnemers van start gaan met de eerste ronde! De indeling van de eerste vierkamp werd op basis van een Zwitsers systeem gedaan en daardoor kon het schaakniveau in de eerste vierkamp nogal uiteenlopen. De volgende rondes werd er ingedeeld op basis van de behaalde punten in de voorgaande partijen en naarmate het toernooi vorderde kwam je steeds meer terecht tegen schakers van gelijk sterkte. Alhoewel het met drie grootmeesters, drie IM’s en een deelnemersveld waar de helft een rating boven de 1850 had, een sterk bezet toernooi was! Tussendoor waren er lekker hapjes voor de deelnemers, verzorgd door café-eigenaren Louis & Ella. Daarnaast had Louis er deze dag voor gezorgd dat er diverse snacks, soep en broodjes te krijg waren. Startende met 8 minuten op de klok per persoon, kon er nog relatief rustig geschaakt worden. De partijen werden echter steeds korter en de snelheid van spelen moest steeds meer worden opgevoerd! Na de vierkamp van 8 minuten per persoon per partij, volgde nog 7 minuten, 6 minuten, 5 minuten, 3 minuten en de finale vierkamp van 1 minuut plus 2 seconde per persoon per partij. Na vijf rondes vierkampen werd de stand opgemaakt en werden de deelnemers in de laatste vierkamp ingedeeld voor de prijzen. In de eerste groep streden Loek van Wely, Lucas van Foreest, Hing Ting Lai en Mischa Dorokhin voor de eerste plaats. Loek van Wely schreef de tweede editie van het stormschaaktoernooi op zijn naam, de tweede plaats ging naar Hing Ting Lai en derde werd Lucas van Foreest. De beslissende partij tussen Hing Ting en Loek van Wely kon op veel bekijks rekenen, ook van niet-schakers, die het café bezochten. Beste Aartswouder werd Marc Helder, die negende werd. Nanne van Foreest werd verrassend zevende en viel hiermee net buiten de prijzen. Wij als toernooiorganisatie kijken terug op een geslaagd toernooi en hopen jullie volgend jaar weer te zien!

Wist je dat? (25)

Posted by Jessica Stratmann-Koning on  11 oktober 2019

0

Deze zondag (13 oktober) het tweede stormschaaktoernooi is?

We inmiddels 48 deelnemers op de lijst hebben staan?

Je uiteraard nog steeds kan aanmelden via deze link?

Dat de top al goed bezet is door o.a. Loek van Wely, Alexandre Dgebuadze, Hing Ting Lai & Manuel Bosboom!

We natuurlijk ook veel eigen leden hopen te zien!

 

 

 

Wist je dat? (24)

Posted by Jessica Stratmann-Koning on  4 oktober 2019

0

Afgelopen zondag 29 september meerdere jeugdleden mee hebben gedaan aan het Grand Prix toernooi in Sint Pancras?

Milan Schouten, Mike Verkooijen, Robin Smit, Niels Smit en Rosa Smit allemaal in een verschillende groep meededen?

Milan Schouten vier punten scoorde in groep 7 en daarmee net buiten de top drie viel?

Alle anderen jeugdleden ieder drie punten scoorden in hun groep?

Rosa ook net geen prijs had en vierde werd in groep 8?

Alle resultaten hier te vinden zijn?

Wist je dat? (23)

Posted by Herman van Bleisem on  27 september 2019

3

Schaakstuk, gekocht voor een fooi, is tonnen waard

Een schaakstuk dat voor 5 pond in een antiekwinkel werd gekocht, blijkt vele tonnen waard te zijn. Het speelstuk, dat jarenlang weggestopt lag in een laatje, blijkt een verloren gewaand onderdeel te zijn van het beroemde Lewis-schaakspel.

Het Lewis-schaakspel werd begin 19e eeuw gevonden op het gelijknamige eiland van de Buiten-Hebriden voor de Schotse kust. Het is een van de oudste Europese schaakspelen: waarschijnlijk is het in de 12e of 13e eeuw gemaakt in Noorwegen.

Hoe de speelstukken precies werden ontdekt en waardoor ze in Schotland eindigden, is niet bekend. Gezien hun ongeschonden staat gaat het waarschijnlijk om handelswaar, die mogelijk na een middeleeuwse schipbreuk aangespoelde.

In totaal werden 93 stukken van walrusivoor gevonden, bijna vier complete spelen. Enkele stukken zijn tegenwoordig topstukken van het National Museum of Scotland, het leeuwendeel van de vondst belandde in het British Museum. Vijf stukken raakten echter kort na de vondst vermist.

De Lewis-schaakstukken zijn de best bewaard gebleven middeleeuwse schaakstukken en voorbeelden van romaanse ivoorsnijkunst van de allerhoogste kwaliteit. In de twaalfde eeuw kwam het schaken vanuit Arabië via Sicilië en Spanje naar Europa. De Vikingen dreven rond de Middellandse Zee handel met de Arabieren en introduceerden het schaakspel al vroeg in Scandinavië.

De Lewis-schaakstukken vormen het eerste schaakspel met een volledig Europese signatuur; de loper is bijvoorbeeld al als bisschop afgebeeld en niet meer als olifant zoals in de Arabische wereld gebruikelijk was.

De opa van de huidige eigenaar trof dit stuk in 1964 aan in een winkel in Edinburgh. Hij noch de verkoper moet de waarde ervan hebben onderkend, want het verdween als een curieus poppetje in een laatje. Slechts af en toe werd het uitgepakt om even te bewonderen.

“Mijn moeder vond het een mooi en interessant beeldje”, laat de eigenaar weten. “Ze meende dat het speciaal was, misschien wel magisch.”

Recentelijk legde de eigenaar het beeldje voor aan een taxateur van Sotheby’s. Die zag meteen dat het ging om een schildknaap uit het Lewis-spel, vergelijkbaar met de moderne loper.

“Meestal moeten we vertellen dat een object weinig waarde heeft”, zegt hij tegen The Independent. “Maar nu zei ik: jeetje, het is een van de Lewis-schaakstukken.”

Het 9 centimeter grote stuk is onlangs in juli geveild. De eerste keer dat dat gebeurde met een Lewis-stuk. De waarde werd getaxeerd tussen de 600.000 en 1 miljoen pond.

duur lopertje

Het stuk bracht 735.000 pond op. Dat is ongeveer € 820.000

Bron:   NOS nieuws,

Tijdschrift Vind nr. 35, 2019

De eerste ronde van de interne competitie voor de jeugd zit erop.

Er waren maar liefst 17 kinderen aanwezig. Het was weer even inkomen voor de jeugdleiders, maar we zijn weer echt gestart! Na een half uurtje les volgde de interne competitie. Het blijft mooi om de kinderen zo geconcentreerd bezig te zien met hun partij.

Alexia was deze eerste ronde oneven en mocht tegen Toine spelen, die haar leerde dat er vaak nog vele zetten zijn die gedaan kunnen worden. Stef kwam voor het eerst kijken en wist meteen een overwinning in de wacht te slepen tegen Gijs.

Favoriet van vorig seizoen, Robin nam het de eerste ronde op tegen Tijn, de runner-up van voor de zomer en mag zijn nummer 1 positie behouden (iets wat de clubkampioen bij de senioren nog niet helemaal gelukt is ;)). Vader Smit speelde ook zijn eerste interne partij deze avond bij de senioren en had helaas minder geluk.

Familie Stratmann had een goede dag, beide zusje wonnen (en ook ik zelf won ‘s avonds). Julia pakte nieuwkomer Milan een punt af. En Sophia speelde tegen Niels, die aan elkaar gewaagd zijn. Dit keer trok Sophia aan het langste eind.

Het lukte Quinten niet om mat te zetten en dus werd er gezamenlijk met Kai besloten tot een remise. Max mocht tegen (eveneens) nieuwkomer Mike en had het niet makkelijk. Nadat hij teveel gefocust was op de ene kant van het bord, raakte hij zijn dame kwijt.

Sterre wist helaas ook deze keer niet te winnen, van de steeds sterker wordende Rosa.

Nog een meidenkoppel wat streed tegen elkaar waren Isa en Luna.  Isa wist mooi mat te zetten met een toren en een dame.

Voor wie het nog niet wist of het nog niet gevonden had, alle uitslagen van de jeugd zijn onder het kopje Jeugd en dan kun je de Stand Jeugdcompetitie aanklikken (hier zijn ook de uitslagen van vorig jaar te vinden).