Gambietschaak

Posted by Peter Couwenhoven on  14 juli 2019

0
Een avondje midvakantieschaak bij een gastvrije Louis. Niet zomaar schaak. Nee, gambietschaak! Daar moest ik natuurlijk bij zijn. Een idee van Lucas Bos. Geïnspireerd door het Evans gambiet kwam hij op dit idee. Aan zeven borden werden vijf potjes gespeeld met een kwartier de man of vrouw. Jessica, schaakdame van Aartswoud, was er natuurlijk ook, al moest er thuis wel rust zijn met slapende kinderen. Vooraf kon iedereen zijn favoriete gambiet indienen waaruit Lucas voor iedere ronde de naam trok. Helaas kwam zijn favoriet niet op het bord. Onze voorzitter kwam direct aan zijn trekken. De eerste partijenj moesten met het Benkö-gambiet, ook wel en misschien beter bekend als Wolga-gambiet, gespeeld worden. Met wit en zwart. Daarna kwam het Zwitsers gambiet uit de loterij. Zwitsers gambiet? Gambiet kenner Peter verbaasd: “Dat ken ik niet”. Na het horen van de zetten 1.f4, f5 2.e4, fe4x klonk het: “Oh, dat ken ik wel. Heet dat zo?” “Ja, leuk hè“, reageerde Wilko, kennelijk de indiener. De vierde ronde werden de zwartspelers geconfronteerd met het Noords gambiet waarbij tot b2 doorgeslagen moest worden. Ja toen had onze kenner een probleem. Dat was lang geleden, hoe zit het ook weer? Ik sloeg nooit door maar reageerde met d7-d5. En als Jan doodleuk opmerkt dat hij dit vaak in vluggertjes speelt weet je dat de problemen zich op stapelen. Kansloos. Het vijfde potje mijn favoriet, het Fajarowicz gambiet. Het wat? Dat is het Boedapester gambiet klonk het toen Michel de verplichte openingszetten voordroeg. Nee, dat is na Pg4 en hier speel je Pe4. Wilko werd de Gambiet Meester en ging met de fles wijn naar huis. Bij het bekend maken van de eindstand liet Michel zich ontvallen dat onze gambiet kenner slechts 2½ punt had. Wat wil je als er maar een van je favorieten aan bod kwam. Waar bleef het koningsgambiet?

Wist je dat? (19)

Posted by Jessica Stratmann-Koning on  12 juli 2019

0

We dit jaar een nieuwe speler hadden in de vorm van Donald Duck?

Wij als bestuur volgend jaar graag weer zien dat Donald meespeelt?

Hij ervoor zorgde dat er 18 rondes iemand wel kon spelen?

Hij daarbij slechts vier keer wist te winnen en zes remises behaalde?

Donald voor afwezigheid slechts 1/3 krijgt en dat hij dat graag opgehoogd ziet worden naar 2/3 zodat hij ook tegen de toppers kan spelen?

Je natuurlijk altijd vrij bent om niet te spelen tegen deze vreemde eend en je dan een bye krijgt?

Je ook vrij bent om wel of niet te spelen als Donald Duck en je de beurt gewoon door kan geven?

We graag willen weten hoe de leden hierover denken?

Wist je dat? (18)

Posted by Jessica Stratmann-Koning on  5 juli 2019

0

Marc Helder na tien jaar heeft besloten te stoppen als wedstrijdleider en bestuurslid?

We het als bestuur ontzettend jammer vinden dat hij stopt en mocht hij het ooit missen, hij altijd welkom is ;)?

Hij nu alle tijd heeft om het eerste weer op het juiste pad te krijgen, na de degradatie van vorig seizoen ;)?

Hij wel blijft helpen bij de organisatie van het Stormschaaktoernooi?

We als bestuur een nieuwe wedstrijdleider voordragen tijdens de ALV?

Indien je (ook) heel graag wedstrijdleider wilt worden & in het bestuur wilt je dit altijd bekend kan maken aan het bestuur door te mailen of te bellen naar de secretaris?

Marc, bedankt voor al je inzet, kennis en goede zorgen als wedstrijdleider de afgelopen 10 jaar!

 

In het weekend van 28 juni konden er weer lange partijen worden gespeeld in Haarlem. Na een jaar afwezigheid werd daar weer het Nova College Schaaktoernooi gehouden. Een sterk bezet toernooi, wat al vele jaren toppers aan trekt vanuit alle windstreken.

Dit jaar was er ook één Aartswouder te vinden, Joop Brands! Hij speelde mee in de B-categorie (<1900) en hij scoorde 2/5. De twee winstpartijen waren denk ik naar verwachting en zijn verliespartijen waren op papier tegen betere tegenstanders. Winnaar in de B-groep werd de nog net aan jeugdspeler, Joris Boons.

In de A-groep ging de winst naar GM Matthew Sadler, die al vele malen het toernooi op zijn naam wist te schrijven. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Een week eerder werd een van de grootste en oudste kroegloperstoernooien van Nederland voor de 28ste keer georganiseerd in Amsterdam. Daar waren de Aartswouders met iets meer vertegenwoordigd. Michael Lie en Jeroen Bakker vormde een team, Marc Helder deed wederom met Tom Balla mee en ikzelf speelde met Robbert van Dijkhuizen (Caïssa-Eenhoorn).

Het was zondag vroeg opstaan om te vertrekken, aangezien er uiterlijk 10.15 moest worden aangemeld bij het startcafé in de Pijp. Het beloofde een zeer warme dag te worden en met 106 teams waren er veel schakers aanwezig in Amsterdam. De eerste prijs ging ongedeeld naar Hing Ting Lai & Liam Vrolijk met een score van 12,5/14.

Michael Lie en Jeroen Bakker wisten van de (half) Aartswoudse teams de meeste punten binnen te slepen en eindigde hiermee in de middenmoot. Geen prijzen voor de Aartswouders, wel veel leuke partijen, mooie overwinningen, gezelligheid en lekker eten na afloop. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Afgelopen zaterdag 30 juni was in Meppel de Chessity Nationale puppillendag, ofwel het Nederlands Kampioenschap jeugdschaak t/m 9 jaar. Bij het plaatsingskampioenschap eerder dit jaar, wisten Rosa Smit en Julia Stratmann zich te plaatsen door het beste meisje in hun categorie te worden.

Beide meiden moesten vroeg op zaterdag en zaten al om 8 uur in de auto naar Meppel. Onderweg kwamen ze elkaar al tegen en werd er gezwaaid door het hele gezin Smit naar Julia (en ik). Het beloofde een hete zomerdag te worden, gelukkig was de locatie koel en konden de auto’s in de koele parkeergarage worden gezet.

Rosa mocht zich vervolgens aanmelden bij de H-categorie (meisjes t/m 7 jaar) en Julia bij de F-categorie (meisjes t/m 9 jaar). Alle kinderen kregen een T-shirt, een button met hun naam erop en een tasje met een bonnetje voor de lunch, een schaakpuzzelwedstrijd en een beker om genoeg te kunnen drinken. Daarna mochten ze beiden op de foto, hiervan werd een leuke herinnering gemaakt die iedereen aan het einde van de dag mee naar huis kreeg.

Rosa en Julia waren toch wel zenuwachting en vonden het best spannend. Ruim 100 kinderen gingen de strijd aan om Nederlands Kampioen te worden in hun categorie.

Na wat uitleg en informatie, kon er eindelijk geschaakt worden! Julia was als laatste geplaatst en moest tegen de nummer 23 van de lijst, ondanks dat de kinderen meer dan genoeg tijd hadden (15 minuten plus 10 seconde increment), werd er snel geschaakt. Ze ging mee in het tempo van haar tegenstander, waardoor ze snel slechter kwam te staan. Rosa wist meteen de eerste ronde te winnen, wat ervoor zorgde dat de zenuwen al een stuk minder werden!

Tussen de partijen door was er tijd om mee te doen aan een kleurplaatwedstrijd, raad de stukken, schaakpuzzelwedstrijd, een simultaan tegen IM Migchiel de Jong, knotshockey, Donald Ducks lezen, schaken en shoppen in de winkel van 468Chess.

Rosa had support van haar hele familie en ook opa en oma kwamen nog even langs om te kijken, wat gezellig! Tussendoor wisten de meiden elkaar te vinden en hebben ze nog wat gespeeld, vooral binnen. Buiten was het zo warm, dat Julia en ik na tien minuten knotshockey het voorgezien hielden en de koelte weer opzochten.

Ook Daan Zult was aanwezig met zijn zoontje, Olav, die zich in de G-categorie geplaatst had. Met een score van 4 uit 7 werd hij uiteindelijk 14e (van de 43 deelnemers). Een mooi resultaat, gezien hij pas sinds dit seizoen echt aan het schaken is.

 

 

Na zes rondes werd het spannend voor Rosa, samen met nog een meisje had ze evenveel punten gehaald (en onderling hadden ze remise gespeeld). De laatste ronde bepaalde daarom wie van de twee Nederlands Meisjeskampioen zou worden in de H-categorie. Rosa speelde de laatste ronde tegen de nummer twee van de lijst en wist hier helaas niet van te winnen. Haar concurrente won wel en werd daarom eerste bij de meisjes. Rosa behaalde uiteindelijk 3,5 punt en werd overal 19e (van de 32 deelnemers) en derde meisje van Nederland in haar categorie. Helaas geen beker wat zorgde voor wat teleurstelling, maar wel een oorkonde en op het podium! Gefeliciteerd, wat een mooie prestatie na slechts acht maanden schaken! Trotse ouders, broers, opa en oma en clubgenoten ;)!

Julia wist vooraf dat ze het zwaar zou gaan krijgen en dat haar kansen klein waren. Na vier rondes verlies achter elkaar, werd de zin om door te gaan toch wat minder. De zesde ronde mocht ze tegen de enige andere deelneemster die nog geen punten had verzameld. Eindelijk een overwinning te pakken! Ze probeerde mij nog even voor te gek te houden door met een teleurgesteld gezicht aan te komen lopen, maar al snel kwam haar lach daar door heen. Ik heb niets gezien van haar partijen, ‘want je leidt me af mama’. Met een duidelijk handgebaar wees ze op de deur van de speelzaal als ze begonnen.

 

Na zeven rondes schaken, had de organisatie even de tijd nodig om de winnaars te bepalen. In de tussentijd konden de kinderen naar het kindercircus Okido kijken.

En toen na een lange dag, eindelijk de prijsuitreiking! Rosa werd naast derde meisje, ook prijswinnaar van de puzzelwedstrijd en Julia won bij de kleurwedstrijd (toch nog prijs!).

Uitreiking van de prijzen werd gedaan door Joyce van der Meijden, de schrijfster van het boek Simon de Schaker (deel 1 & 2).

Confetti voor alle winnaars!

Daarna konden de meiden hun herinnering ophalen en na een geslaagde, gezellige, lange schaakdag naar huis. Volgend jaar is de verwachting dat deze dag in Maastricht is, wie weet is Rosa er dan weer bij! Julia is dan te oud voor de pupillendag.

Meer foto’s zijn (later) te vinden op de site van de Nationale Pupillendag, Alina L’Ami was deze dag hoofdfotografe!