Afgelopen zondag werd voor de 2de keer het kroegloper toernooi georganiseerd in Hoorn. Het startcafé was JP Coen en daarnaast waren er nog zeven deelnemende kroegen verspreid door de binnenstad. Totaal waren er 41 deelnemende koppels, waaronder één grootmeester, vijf IM’s en vijf FM’s en bijna de helft van de koppels met een gemiddelde rating boven de 1900, een mooi deelnemersveld.

Er werd elke keer gespeeld met 20 minuten per persoon en enige sportiviteit verwacht uiteraard aangezien niet overal een scheidsrechter kan zijn en daarnaast betekende twee onreglementaire zetten verlies. Ongelofelijk, maar de beste 70-jarige van Aartswoud, is het gelukt, een partij te verliezen op onreglementaire zetten, ik heb hem er nog niet over gesproken, alleen wellicht is dat ook een onderwerp wat we nu moeten vermijden! Het had iets te maken met paarden heb ik mij laten vertellen.

Aartswoud werd vertegenwoordigd door mijzelf en Wilko, Jasper & Erik, Jan Stapel & Pascal en daarnaast deden Lukas Boots (met Martijn de Wit, Caissa-Eenhoorn) en Marc  (met Gé van de Berg) ook mee.

We gingen van start rond de klok van 11 uur, wij mochten in JP Coen blijven en ook Marc en Gé speelden daar. De overige Aartswouders vertrokken naar andere kroegen in de stad. Sommige heb ik de hele dag verder niet gezien, zoals Jan en Pascal, pas aan het einde kwam iedereen weer samen in JP Coen voor de prijsuitreiking en eventueel een maaltijd. Onze eerste partij eindigde in verlies voor mij en een remise voor Wilko.

Daarna moesten we naar Huis Verloren tegen het enige volledige damesteam dat meedeed, Marloes Rogge en Ingrid van Rijs. Marloes speelde de eerste ronde fantastisch, een mooie remise tegen Ton Fasel! Helaas eindigde dit duel voor hun in twee keer verlies. Ik heb het later nog erg gezellig gehad met de vrouwen uit Purmerend, Marloes en ik  zijn elkaar al eerder tegen gekomen op toernooien en ik denk dat we Ingrid zeker vaker gaan zien na afgelopen zondag! Purmerend heeft volgend jaar zeer waarschijnlijk een damesteam dat mee gaat doen aan de competitie.

Ook onderling hebben de Aartswouders weer mogen spelen. Jasper en Erik en ik en Wilko mochten beiden tegen Marc en Gé en scoorden allemaal 1-1. Dames weggeven was het thema in deze partijen, Erik verloor het belangrijkste stuk van het bord aan Marc en ik was zo vriendelijk haar aan Gé te geven.

Veel schakers onderweg tegen gekomen, lopend van de ene kroeg naar de andere kroeg, soms kon je beter niet vragen naar de resultaten, anderen waren nog positief of hadden er in ieder geval nog veel lol in. Grappig om David Baanstra tegen te komen, zijn achternaam was ik allang vergeten, alleen ooit werkte wij allebei als bijbaantje bij de Scapino in Alkmaar. En blijkbaar schaakt hij ook, iets langer dan ik al en nog steeds schakend in Alkmaar. Hij deed samen mee met zijn broertje en scoorde net als Wilko en ik zeven punten (en daarmee gezamenlijk de ratingprijs).

Het toernooi is gewonnen door Lucas van Foreest & Hing Ting Lai met een score van 12,5 uit 14!

De Aartswouders scoorden allemaal redelijk in de middenmoot, met de hoogste plek voor Marc en Gé. Ze werden zestiende, vlak gevolgd door Jan & Pascal (17e) en Jasper en Erik (20ste) allen wisten als duo  7,5 punt te behalen! Wilko en ik werden 23ste met zeven punten en Lukas en Martijn eindigde als 30ste met zes punten.

Wat mij betreft en wat ik gezien en gehoord hebt een zeer geslaagd toernooi, goed georganiseerd en ook na de schaakdag bleef het nog lang gezellig bij JP Coen.

Wilko en zomerslaap

Posted by Peter Couwenhoven on juni 2, 2018
2

Met het kampioenschap snelschaken is het seizoen afgesloten. Met 36 deelnemers was er een grote opkomst waardoor op alle niveaus fel om de vele prijzen gestreden werd. Het werd een memorabele avond met een hoofdrol voor Wilko. Hij kroonde zich tot kampioen met een score van 7½ punt uit de negen partijen en bleef daarmee Marc en Molenaar een half punt voor. Geen trilogie dus voor Marc. De andere groepswinnaars zijn Jan S, Rik , Peter C en Jessica.
De schaakclub gaat in de zomerslaap en ontwaakt weer eind augustus.

De laatste avond in de rapidcompetitie begon Marc met een nederlaag tegen Rowan maar dat was geen inleiding naar verrassingen. Daarvoor was zijn voorsprong te groot en onbedreigd speelde Marc zich naar opnieuw een titel. Tweede werd Wilko en als derde eindigde Rowan. Dezelfde drie die ook de eindlijst van de interne competitie sieren. Niets nieuws dus onder de zon. Jean-Paul was de enige die zijn vier partijen won waarmee hij eemn grote sprong op de ranglijst maakte ,aar de topdrie waren onbereikbaar. Daarvoor speelde hij te weinig partijen. Achter de computer was Ron van P bezig de dame van Soes te vangen totdat hij verbaasd uitriep: “Hij doet het niet meer!” Wat was er aan de hand? “Er staat remise” constateerde Ron “Hoe kan dat?” Tja, de computer laat zich niets wijs maken. Er was drie keer dezelfde stelling ontstaan en dat is volgens de regels remise en dat hoef je de computer niet uit leggen! Tussen de partijen door de sterke verhalen over de belevenissen die partijen met beperkte bedenktijd vaak onvoorspelbaar maken. Dat wordt vrijdag nog erger wanneer het seizoen afgesloten wordt met het snelschaakkampioenschap waarin slechts zeven minuten op de klok staan.

Zaterdag 19 mei namen we als bestuur met een etentje in de Rijd feestelijk afscheid van ons bestuurslid Klaas Vel. Het was een geslaagde avond! Na vele jaren bestuurswerkzaamheden van Klaas moet hij wegens gezondheidsredenen een stapje terug doen. Reden genoeg om hem (zoals hij het zelf noemde) een proletarisch diner aan te bieden in zijn favoriete restaurant de Rijd in Nieuwe Niedorp.

Een goede keus – zo merkte de aanwezigen op. Voor deze gelegenheid waren het huidige bestuur en ex-bestuurders waarmee Klaas een warme band had gekomen: Rob, Klaas, Jan, Herman, Marco, Piet, Joop, Peter, Michel en Susanne– waren er allemaal met aanhang (of in geval van Susanne en Michel met elkaar). Marc, Soes en Cees waren helaas verhinderd. Cees zijn vrouw had een huis vol visite nodig om Cees thuis te houden.

Na het voor- en hoofdgerecht (en laten we de aangeboden spoom van het huis niet vergeten) was het tijd voor de anekdotes. Rob begon en vatte gelukkig de vele bestuurswerkzaamheden van Klaas een beetje samen. Uit ervaring weten we dat Klaas zijn werkzaamheden voor onze club niet op 1 A4-passen. Het penningmeesterschap en de automatisering zijn nu 2 bestuursleden druk mee en dat terwijl (zoals iedereen weet die onze website een beetje volgt) Klaas achter de schermen (letterlijk en figuurlijk) – nog altijd de schaakvereniging bestuurt. Je hoeft maar even te denken aan de laptop waarmee we tegen Soes schaken, of aan de einduitslag met herwaardering en onze gedachten gaan direct naar Klaas. Ook Jan kon niet achterblijven en leerde ons dat Klaas begin jaren 70 een begenadigd danser was die toen al graag dames schaakte. En net als met schaken heeft Jan er naar eigen zeggen kijk op wie dat wel – en wie dat niet kan. Uiteraard kon ook Klaas niet achter blijven en werd verteld over die ene remise tegen Koningsclub van Pagel.

Uiteraard werd Klaas ook in de bloemen gezet en gelukkig voor ons zijn de beste schaakboeken in de nadagen van Klaas zijn schaak carrière uitgedeeld. Dat scheelt veel van ons weer een plekje op de ranglijst. Volgende week zullen we Klaas weer verwelkomen bij onze rapid competitie. Mogelijk kunnen we dat volgend jaar standaard doen.

Zichtbaar tevreden ging iedereen uiteindelijk huiswaarts; zij het dat Peter de omweg nam om Klaas, moe maar voldaan, uiteraard thuis te brengen. Tot vrijdag Klaas!

Met dank aan Herman van Bleisem voor de foto’s.

 

Eindstand en herwaardering.

Posted by Klaas Vel on mei 20, 2018
3

Dankzij de ontwerper van het programma Sevilla (J.P. Hendriks) is uiteindelijk een foute eindstand na herwaardering gecorrigeerd. Er bleek een verkeerde instelling in het programma Sevilla te staan en na aanpassing in het programma klopt nu de laatste stand na herwaardering weer! Klik dan wel op de bovenste eindronde van de 3, want die stand is 3x geherwaardeerd en hierna verandert er niets meer aan die ranglijst door evt. verdere herwaarderingen.