Surpise avond drielingen

Posted by Peter Couwenhoven on december 9, 2018

1

De wedstrijd van onze drielingen tegen het jeugdteam van De Waagtoren verliep op 7 december in Sinterklaassfeer. De tegenstander van Ron strooide met stukken ware het pepernoten. Ron liet het zich goed smaken en was na een uurtje klaar. Ook Klaas was nog in de juiste stemming, deed een toren in de zak waarna het natuurlijk uit was. Makkers staakt uw wild geraas. Het zag er niet goed uit. Peter stond wel een stuk voor en het tweede punt was een kwestie van tijd. Was het voldoende voor de eerste overwinning? Bij Piet stond het en bleef het potremise. Zonder verrassingen geen Sinterklaasavond, ook niet een verlate. Marco kreeg de eerste surprise. Een ontsnapping naar eeuwig schaak. Dank U Sinterklaasje. Dat was 3-3. Hans verdedigde zich knap, wel met een kwaliteit minder. Hoort wie klopt daar kinderen, klopt daar zachtjes tegen b2. Toen deze deur vergrendeld bleek, bood Hans remise aan. De grootste surprise van de avond: geaccepteerd. Het winnend halfje! Nogmaals, dank u Sinterklaasje.

Afgelopen vrijdag sloten we de eerste lessen af met een echt toernooitje op de club! De kinderen werden ingedeeld in groepjes van vier en speelden allemaal drie partijtjes van een kwartier. Daarna mochten ze nog een partijtje tegen elkaar schaken met pepernoten als pionnetjes!

Voor alle kinderen was er een medaille en een ‘schaakbewijs’, daarnaast mochten de groepswinnaars een prijs uitzoeken. Dit waren de resultaten:

 

Groep A

1.      Robin                                  Robin won alle partijen gewonnen! Netjes hoor!

2.      Duuk                                   Mooie tweede plaats voor Duuk, met anderhalf punt!

3.      Julia                                    In een sterk groepje en toch een punt!

4.      Quintin                               Lastige partijen, goed gespeeld!

Groep B

1.      Harm, Niels & Jet!              Aan elkaar gewaagd deze drie! Alledrie twee punten!

2.      Sophia                                Goed geprobeerd, helaas geen punten!

Bij de prijsuitreiking heeft Harm de eerste prijs opgehaald. We kwamen er later achter dat er een foute uitslag was ingevuld. Harm, Niels én Jet hebben allemaal twee punten gehaald! Jet heeft inmiddels ook haar prijs ontvangen en Niels mag vrijdag nog wat uitzoeken.

Groep C

1.      Rosa                    Rosa won al haar partijen! Schaaktalent!

2.      Isa                        Isa verloor slechts één partij, mooi gedaan!

3.      Max                     Max won zijn eerste partij!

4.      Alexia                  Wat had Alexia er een plezier in ook al verloor ze!

Heel goed gedaan allemaal en gefeliciteerd! We hopen dat jullie het leuk vonden en zien jullie graag volgende week weer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derde donderdag in november. Vogeltjesavond. Schaken rond de bar, schemerig, maar sfeervol licht. Rustgevend gekwetter van de vogeltjes, in hun kooitjes wachtend op de dingen die komen gaan. Het leverde een vredige stemming op, resulterend in veel remises. Marc, Toine, Soes en twee Klazen begrepen het niet en wonnen. Soes is het vergeven. Thuis in Frankrijk achter het scherm kon hij de sfeer niet proeven en daar werd Jessica slachtoffer van.
Een drukke week met veel externe wedstrijden maar wederom weinig succes. Winnen, hoe doe je dat? Extern succes is tot nu toe schaars.
Evenals Schaakmat 2 troffen onze drielingen een op papier zwakkere tegenstander maar dat is geen garantie voor de winst. Werd het tegen de Langedijkers nog gelijk daar was in Warmentuut geen sprake van. Een nederlaag met 4-2. Verbazing bij de thuisploeg: “Hebben wij gewonnen?” Tja winnen hoe doe je dat? Hans kwam al snel melden dat hij het punt gedeeld. Daarna drie nederlagen op rij. Piet, Marco en Klaas hadden hun avond niet. Daarmee was het resultaat aan de twee topborden niet meer van belang. Ron voerde de druk zo hoog op dat zijn tegenstander de problemen niet meer aan kon, een toren liet instaan en opgaf. Onze enige winstpartij. Peter C belandde in een lopereindspel dat ondanks een pluspion niet te winnen was. De zwarte koning sloot de weg naar winst af.
Dit zou niet de enige nederlaag zijn deze week. Dinsdag werd het bekerviertal in Haarlem door op hol geslagen Witte Paarden met 4-0 onder de voet gelopen. Donderdag werden de vierlingen slachtoffer van een Schaaklustig GZ 2 dat met 4½-1½ won. Alleen Joop won, Jan K was goed voor het halfje. Zaterdag schoven een en twee aan met slechts winst (3-5) voor onze trots. Het tweede wacht nog steeds op de eerste winst (5-3). Jessica verhaalt hoe het met deze teams is vergaan.

NHSB meisjeskampioenschap

Posted by Jessica Stratmann-Koning on november 25, 2018

0

Zondag 25 november vond het meisjeskampioenschap voor de D categorie plaats. Sophia en Julia Stratmann deden hier net als voorgaand jaar aan mee. Waren er vorig jaar slechts acht deelnemers, dit jaar was er een stijging van 50% zoals Gilles Provoost meedeelde en waren er 12 meisjes die de strijd met elkaar aangingen. De nummers één en twee mogen bij het Nederlands Kampioenschap wat later dit jaar in Rijswijk plaatsvindt meedoen.

Naast de zusjes Julia en Sophia deden ook de zusjes Amelia en Sophia Jonkman mee en waren er dit keer zelfs twee deelneemsters uit Hoofddorp. Sommige meisjes hadden nog nooit aan een toernooitje meegedaan, anderen waren al zeer ervaren toernooispeelsters. Iedereen kreeg 20 minuten en 5 seconden increment per partij per persoon. Dat bleek voor deze jeugdige speelsters een eeuwigheid te zijn en er was slechts één partij gedurende de hele dag waar de volle tijd bij werd benut.

De eerste ronde werd vlot gespeeld en binnen een paar minuten waren de eerste partijen al afgerond. De tweede ronde werd er al iets langer nagedacht, maar door de vlag zullen de meiden niet gaan. Mat zetten is voor sommige meisjes nog een uitdaging en er eindigen meerdere partijen in een pat of remise stelling, nadat de mat met een toren en een loper bijvoorbeeld niet gevonden wordt.

Amelia en Sophia Jonkman gaan voortvarend van start met ieder twee punten de eerste ronde en weten dit de rest van het toernooi vast te houden. Ook Lotte van Mispelaar die voor het eerst meedeed behaalde twee punten in de eerste twee ronde, helaas breekt de spanning van een eerste toernooi haar op en besluit ze de laatste twee rondes niet meer mee te spelen.

Na de eerste ronde waren er wat problemen met Sevilla, gelukkig weet ik inmiddels ook hoe het werkt en kon ik Gilles en Ben uit de brand helpen, waarna ik de taak uitslagen invoeren en uitprinten toegedeeld kreeg ;). De meiden konden snel weer hun volgende ronde spelen.

Alle meisjes werden goed in de watten gelegd door Gilles en Ben, de pepernootjes, schuimpjes en consumptiebonnen maakten de dag weer een groot feest. Daarnaast lekker met elkaar schaken, spelletjes spelen en af en toe buiten een rondje rennen of Donald Ducks lezen. Leeftijd en schaaktalent maakt niets uit, samen kleurplaten maken, dansen of lekker spelen maakte het sowieso gezellig! Ook verdriet en teleurstelling na de partijen hoorde erbij. Gelukkig waren daar de papa’s, mama’s of grootouders om een knuffel te geven.

De schakende ouders speelden nog wat partijtjes tegen elkaar en er waren uiteraard weer tosti’s, broodjes knakworst en ander lekkers te krijg. Een geslaagde dag voor de deelneemsters met een hoop gezelligheid.

Julia behaalde uiteindelijk drie van de zeven punten en Sophia speelde twee remises. Iedereen ging naar huis met een medaille en de eerste vijf kregen zelfs een beker! Amelia en Sophia Jonkman werden eerste en mogen naar het NK!

Voor alle jeugdleden: vrijdag 28 december vind er eveneens in Honky Tonk het Westfries jeugdkampioenschap plaats georganiseerd door Caïssa-Eenhoorn!
Voor meer informatie zie hier. Je kunt je opgeven via Robbert van Dijkhuizen (jeugd@caissa-eenhoorn.nl) (je dient wel woonachtig te zijn in de schaakregio of uit te komen voor een Westfries club).

 

(Uit)Hoornse spelen

Posted by Jessica Stratmann-Koning on november 25, 2018

0

Afgelopen zaterdag werd er door 16 Aartswouders gestreden in de KNSB competitie. Zowel het eerste als tweede speelden uit. Het eerste mocht naar Uithoorn en het tweede had bijna een thuis wedstrijd bij Caïssa-Eenhoorn in Hoorn.

Toine vond het stukje de Weere –Abbekerk wel ver genoeg om de kou te trotseren en reed mee met mij. De afslag naar Hoorn-Noord was afgesloten wist hij te vertellen, waardoor we nog op tijd konden afslaan bij Wognum en mooi op tijd aankwamen bij de Kreek. Peter Couwenhoven was minder op de hoogte van de afsluitingen en kwam even na de start van de wedstrijden aan. Zijn tegenstander had reeds de eerste zet gespeeld en Peter wist niet te winnen.

Lukas is bijna langer onderweg geweest, dan dat hij speelde! De meeste waren nog bezig met de opening, toen hij het eerste punt al scoorde tegen Vladimir Bartels. Ook Rik van Ingen ging snel en vlot van start tegen Gijs Leene en al heel snel waren de meeste stukken afgeruild. Het kwam neer op een toreneindspel, waarbij de verwachting was dat het remise werd. De laatste externe wedstrijden keren wist Rik te verbazen door toch te winnen, dus wellicht was er nog een kans. Hij maakte echter een misrekening en de winst ging naar Gijs.
Rob Bijpost, onze redder in nood deze keer, speelde een lange partij tegen David Groen. Even leek het erop dat er een remise zou worden bijgeschreven, maar Rob wist toch de winst te behalen!
Ik zelf speelde tegen Sander Koning met zwart. Ergens is het fout gegaan….
Toine kwam niet lekker uit de opening en moest de hele partij proberen dit te herstellen, wat helaas niet lukte. David dacht dat hij een ruil kon doen, echter er was een tussenzetje van zijn tegenstander Piet Aardenburg waardoor hij een stuk verloor en daarmee de winst aan zijn neus voorbij zag gaan. Jasper moest ’s avonds nog een wedstrijd fluiten voor handbal en kon daar ruimschoots op tijd wezen, nadat hij Robbert van Dijkhuizen weggespeeld had. Helaas 5-3 verloren!

In Uithoorn ging het beter, daar was slechts één verlies partij, de clubkampioen van de afgelopen jaren wist geen punt te scoren. Tijdens het eten bij de Chinees werd er nog over gediscussieerd, maar hij mag de volgende ronde toch weer meedoen werd er besloten. Coach Jan Stapel kon tevreden zijn met de resultaten van het eerste team. Het bleef nog lang gezellig in Uithoorn. Rowan deed nog even een woordje in het restaurant en sloot de avond af met de woorden: wie toegeeft, geeft op!

“Wat gaan we het tweede team sturen Rowan?”

“Wel iets leuks!”

“Broccoli is niet lekker”

“Of iets met moeilijke woorden”

“….

“Dat er een dissonand was”

“……..”

 

 

De volgende wedstrijd is op 15 december en weer een thuiswedstrijd voor beide teams!