De nieuwe ratinglijst is uit

Posted by Marc Helder on augustus 1, 2018
0

De nieuwe ratinglijst is uit.
Weinig veranderingen deze keer…
Bij het WFK hebben diegenen die wel wat rating kunnen missen onze jonge talenten gesponsord 
Deze lijst wordt gebruikt bij de indeling van de KNSB- en NHSB-teams !!

Zondag 29 juli vond voor de zesde keer het Santpoortse Kroeglopertoernooi plaats, ook Aartswoud was weer van de partij met twee teams. De twee topschakers van Aartswoud, Marc Helder en Wilko van der Gracht speelden voor deze gelegenheid samen en ik speelde dit keer met Lukas Boots.

Met 63 deelnemende koppels, was dit een van de grotere kroeglopertoernooien waar ik ben geweest. Santpoort is niet zo groot en met slechts zeven locaties, waren de afstanden tussen de locaties klein.

De resultaten…

Lukas en ik scoorde samen 5,5 punt en eindigde daarmee op plek 49 (we waren op plaats 54 geplaatst). Mijn bijdrage qua punten was slechts één remise in de eerste ronde, tegen Ben de Leur. Lukas behaalde wel drie overwinningen. De oplettende lezer, mist dan nog wat punten en dat komt omdat we in de laatste ronde een bye hadden…Lukas wist te winnen wanneer het moest en tegen de sterkere tegenstanders moest hij zijn meerdere erkennen. Ik heb hier en daar wel wat laten liggen, door onder andere het cadeau geven van een loper in de opening en in een andere partij een pion eveneens in de opening (waardoor het daarna alleen maar minder werd).

Ondanks slechts een half punt gescoord te hebben, toch een paar leuke partijen gespeeld en een gezellige dag gehad. Twee vrouwen uit Santpoort ontmoet, welke na een flink aantal jaren niet geschaakt te hebben, de uitdaging deze dag weer aangingen. Helaas door het sterke deelnemersveld en een tijdje uit de running, werden er geen punten gescoord, gezellig hadden ze het wel! En dat is ook belangrijk, ik hoop dat ze het schaken weer oppakken en er volgend jaar weer bij zijn.

Marc en Wilko bleken samen ook geen topscore te behalen. Wilko heeft weinig laten liggen en wist vijf van de zeven punten te scoren (slechts één verliespartij). Marc kwam echter niet verder dan drie punten en met een totaal score van 8, eindigden ze op plek 21 (geplaatst als 12e).

Na afloop kon je eten bij de Chinees, wat we met nog een groot aantal schakers (en een aantal niet-schakers) hebben gedaan. Chauffeur Wilko kwam netjes door de blaastest en bracht ons weer veilig naar het Huis van Egmond terug.

Winnaars van het toernooi waren zoals verwacht Hing Ting Lai & Tobias Kabos met 11,5 punt uit 14.

Nog een maand en dan gaat het seizoen alweer van start, beginnende met de ALV op 31 augustus! SC Aartswoud is bezig met een eigen jeugdafdeling en een eigen toernooi. Op de site zijn dan ook al wat veranderingen te zien en op de ledenvergadering zal hierover ook meer informatie worden gegeven. Ik hoop dat iedereen er dan weer bij is en het een leuk schaakseizoen wordt!

Afgelopen zondag 8 juli werd voor de tweede keer het kroegloperstoernooi in Alkmaar gehouden. De aanmeldingen bleven eerst wat achter bij de verwachtingen, maar uiteindelijk was er toch een mooie groep van 34 koppels die meededen en acht deelnemende kroegen verspreid door de stad, waar de partijen plaatsvonden.

SC Aartswoud werd dit keer vertegenwoordigd door Marc Helder, Jean-Paul Ory, Gerco Stapel, Lukas Boots en ikzelf. Marc speelde samen met Jean-Paul, die voor het eerst na 20 jaar weer eens meespeelde op een kroegloperstoernooi. Ik speelde dit keer met Gerco en Lukas werd gekoppeld aan Arie Boots van de Waagtoren (geen familie).

Wilko van der Gracht kunnen we ook niet onvermeld laten, want die zorgde ervoor dat Marc, JP, Gerco en ik werden voorzien van vervoer heen én terug! Wat een luxe! Wilko, ook via deze weg, bedankt!

Lukas en Arie Boots begonnen met heel veel verliespartijen, de eerste vier rondes werden verloren. Uiteindelijk wisten ze toch het tij te keren door de laatste drie rondes te winnen en daarmee zes punten te scoren. Ze eindigden daarmee 24ste.

Gerco en ik moesten de eerste ronde tegen Jos Vlaming en Theo de Bruijn, van de Waagtoren.  Na enige omweg, kwamen we ruim op tijd aan voor de eerste ronde, welke eindigde in nul punten voor ons. De tweede ronde mochten we onze kansen beproeven tegen Lukas en Arie Boots, deze keer betere resultaten en we scoorden beide een heel punt.

Gerco had wel wat moeite met het mat zetten met de toren, onder tijdsdruk kon de koning van Lukas nog zo een keer of vier ontsnappen, maar uiteindelijk wist hij zich te herstellen en het beginnersmat te volbrengen.

Marc en JP kwamen we na de derde ronde ergens halverwege tegen en ook bij hun ging het voorspoedig met vijf punten uit de zes. Er moest wel even koffie gedronken worden en uiteraard wat gegeten.

De vierde ronde hadden Gerco en ik beide bijzondere partijen, tegen Piet Pover en Rob Broertjes. Gerco bood remise aan in een gewonnen stelling en ik blunderde eerst mijn dame tegen een paard, na een verkeerde aanval, waardoor ik ook nog een illegale zet speelde. Uiteindelijk wist ik de dame van de tegenstander terug te winnen en besloten we in een remise.

Gerco speelde daarna nog remise tegen Robin Duson en wist in de laatste ronde te winnen van Danny Stoop, hierdoor behaalde hij totaal 4 punten.
Het leuke aan dit soort schaaktoernooien is ook de ontmoetingen met andere schakers/schaaksters. In de vijfde ronde speelde ik tegen Anneke Schol-Grin en na een gesprekje, bleek dat ze vrijwilligster is op de peuterspeelzaal, waar mijn oudste dochter ooit ook heen is geweest (toen woonde ikzelf nog in Assendelft)! Erg leuk gesprek even gehad en ook de partij was een strijd tot het einde, winst zat er voor mij zo en zo niet in. Het werd spelen om remise te behalen, helaas door onder andere twee keer een stuk aan te raken en daarmee niet hadden te willen zetten, kwam ik tempo tekort en wist Anneke te winnen. Mooie partij!

De laatste partij blunderde ik wederom binnen afzienbare tijd een dame, alleen dit keer ook in een nog niet ontwikkelde stelling of ook maar enige kansen en dus eindigde dit in verlies. Ik behaalde totaal 2,5 punt en met gezamenlijk 6,5 punt eindigden we op de 22ste plaats (evenveel punten als de nummers 19-20).

De laatste ronde zaten we naast Marc en JP, ze mochten tegen Robby Kevlishvili en Thomas Beerdsen spelen, de favorieten voor de eerste plaats. JP zijn schaakkunsten in de vorige rondes hadden zijn tol geëist, na een eerdere overwinning op een IM, was de partij tegen Thomas in slechts een paar minuten over. Ook Marc had eerder al een overwinning op Miguoel Admiraal (deze gaf zelf als verklaring dat van de vier opties die hij had, de enige verliesgevende optie te hebben gekozen) en besloot het remise aanbod van Robby aan te nemen.

De toernooiwinnaars waren daarmee meteen bekend, Robby en Thomas wisten samen 12,5 punt te scoren en daarmee de geldprijs mee naar huis te nemen. Marc en JP kwamen slechts een half punt tekort voor een derde plaats. En eindigde met 9,5 punt op een zesde plek (ook de nummers 4 en 5 hadden 9,5 punt).

Na afloop heerlijk gegeten met de Aartswouders bij de Ritsz, wat ook een van de deelnemende locaties was.

Al met al een zeer geslaagd toernooi, leuke locaties, prachtig weer, mooie partijen gespeeld, gezellige mensen ontmoet en een aanrader voor volgend jaar!

 

Afgelopen zondag 24 juni werd voor de 27ste keer het kroegloperstoernooi in Amsterdam gehouden, het oudste kroegloperstoernooi en met 110 deelnemende koppels is het zeker een groot toernooi te noemen!

Vooraf wou ik graag ook een stukje schrijven over de deelname van de Aartswouders, achteraf heb ik wel even getwijfeld, maar ook de mindere resultaten mogen gedeeld worden. Bij een kroegloperstoernooi gaat het vooral om de gezelligheid en lekker een dagje schaken! Marc deed samen met Tom Balla mee en ikzelf speelde dit keer samen met Jan Stapel.

Marc kondigde het toernooi aan met altijd mooi weer, dat viel deze dag wat tegen. Zeker de eerste paar rondes was het buiten op het terras niet warm te noemen, maar wellicht zaten Jan en ik gewoon bij de verkeerde kroegen (in de schaduw). Onderweg kwamen we Marc en Tom Balla namelijk tegen en daar was gewoon terrasverwarming, een stuk aangenamer.

In Amsterdam gaat alles nog op de ouderwetse manier, geen Chessreporter (hier kun je via je smartphone de uitslagen vinden en zien waar je de volgende ronde moet spelen, wat veelal wordt gebruikt bij andere toernooien), ieder koppel krijgt een nummer en alle kroegen hebben ook een nummer, na iedere ronde worden de nummers omgeroepen waar je heen moet. Na elke ronde wordt naar alle kroegen de locatie van de volgende partij gebracht en de uitslagen doorgegeven.

De start was bij café Ruis, in de Pijp, totaal waren er 17 deelnemende kroegen, genoeg locaties om te schaken! Marc en Tom mochten meteen de eerste ronde naar de kroeg die het verste weg lag van allemaal, Jan en ik hadden geluk en speelde in het café naast Ruis.

De eerste ronde was onze beste ronde, Jan mocht het opnemen tegen Warner de Weerd, welke nog niet helemaal in de schaakmodus was en het werd remise! Ik speelde tegen Serkan Milli (Purmerend), welke een penning miste, waardoor hij een illegale zet speelde, ik er twee minuten bij kreeg (gelukkig want mijn vlag viel) en hij weinig opties meer had en mat gezet werd.

Ook de volgende ronde speelden we tegen voor ons bekende schakers, namelijk Robbert van Dijkhuizen en Sernin van de Krol (beide Caïssa-Eenhoorn). Hier wist Jan relatief snel een stuk te winnen en gaf Robbert op (ondanks Jans poging het paard te slaan met het stuk van de tegenstander). Ik had een leuke partij tegen Sernin, met een pion meer en meer tijd, nam Sernin geen genoegen met remise en won de partij.

Over de volgende vijf rondes praten we liever niet. Jan wist geen punten meer te scoren, ondanks mooie kansen tegen een sterke tegenstander. Ik wist nog een remise af te dwingen door eeuwig schaak (met een kwaliteit achter), maar daar bleven de punten ook op hangen.

Marc en Tom hadden qua score een beter toernooi, uiteindelijk behaalden ze 8 punten en eindigden ergens in de middenmoot. De eerste rondes waren wat ik begreep relatief makkelijk en kwamen ze geen sterke tegenstanders tegen, maar na 8 punten uit de 10 gehaald te hebben zijn er geen punten meer bijgekomen…of dat door het goede spel van de tegenstand kwam, eigen blunders of het stijgende alcoholpromillage zullen we maar in het midden laten.

De winnaars van het toernooi werden Hing Ting Lai en Tobias Kaos met 12,5 punt.

Op naar het volgende kroegloperstoernooi in Alkmaar! Dit vindt 8 juli plaats en er is nog ruimte om mee te doen, dus voor wie het ook eens leuk lijkt….(los aanmelden kan ook kijk hier voor meer informatie).

Afgelopen zondag werd voor de 2de keer het kroegloper toernooi georganiseerd in Hoorn. Het startcafé was JP Coen en daarnaast waren er nog zeven deelnemende kroegen verspreid door de binnenstad. Totaal waren er 41 deelnemende koppels, waaronder één grootmeester, vijf IM’s en vijf FM’s en bijna de helft van de koppels met een gemiddelde rating boven de 1900, een mooi deelnemersveld.

Er werd elke keer gespeeld met 20 minuten per persoon en enige sportiviteit verwacht uiteraard aangezien niet overal een scheidsrechter kan zijn en daarnaast betekende twee onreglementaire zetten verlies. Ongelofelijk, maar de beste 70-jarige van Aartswoud, is het gelukt, een partij te verliezen op onreglementaire zetten, ik heb hem er nog niet over gesproken, alleen wellicht is dat ook een onderwerp wat we nu moeten vermijden! Het had iets te maken met paarden heb ik mij laten vertellen.

Aartswoud werd vertegenwoordigd door mijzelf en Wilko, Jasper & Erik, Jan Stapel & Pascal en daarnaast deden Lukas Boots (met Martijn de Wit, Caissa-Eenhoorn) en Marc  (met Gé van de Berg) ook mee.

We gingen van start rond de klok van 11 uur, wij mochten in JP Coen blijven en ook Marc en Gé speelden daar. De overige Aartswouders vertrokken naar andere kroegen in de stad. Sommige heb ik de hele dag verder niet gezien, zoals Jan en Pascal, pas aan het einde kwam iedereen weer samen in JP Coen voor de prijsuitreiking en eventueel een maaltijd. Onze eerste partij eindigde in verlies voor mij en een remise voor Wilko.

Daarna moesten we naar Huis Verloren tegen het enige volledige damesteam dat meedeed, Marloes Rogge en Ingrid van Rijs. Marloes speelde de eerste ronde fantastisch, een mooie remise tegen Ton Fasel! Helaas eindigde dit duel voor hun in twee keer verlies. Ik heb het later nog erg gezellig gehad met de vrouwen uit Purmerend, Marloes en ik  zijn elkaar al eerder tegen gekomen op toernooien en ik denk dat we Ingrid zeker vaker gaan zien na afgelopen zondag! Purmerend heeft volgend jaar zeer waarschijnlijk een damesteam dat mee gaat doen aan de competitie.

Ook onderling hebben de Aartswouders weer mogen spelen. Jasper en Erik en ik en Wilko mochten beiden tegen Marc en Gé en scoorden allemaal 1-1. Dames weggeven was het thema in deze partijen, Erik verloor het belangrijkste stuk van het bord aan Marc en ik was zo vriendelijk haar aan Gé te geven.

Veel schakers onderweg tegen gekomen, lopend van de ene kroeg naar de andere kroeg, soms kon je beter niet vragen naar de resultaten, anderen waren nog positief of hadden er in ieder geval nog veel lol in. Grappig om David Baanstra tegen te komen, zijn achternaam was ik allang vergeten, alleen ooit werkte wij allebei als bijbaantje bij de Scapino in Alkmaar. En blijkbaar schaakt hij ook, iets langer dan ik al en nog steeds schakend in Alkmaar. Hij deed samen mee met zijn broertje en scoorde net als Wilko en ik zeven punten (en daarmee gezamenlijk de ratingprijs).

Het toernooi is gewonnen door Lucas van Foreest & Hing Ting Lai met een score van 12,5 uit 14!

De Aartswouders scoorden allemaal redelijk in de middenmoot, met de hoogste plek voor Marc en Gé. Ze werden zestiende, vlak gevolgd door Jan & Pascal (17e) en Jasper en Erik (20ste) allen wisten als duo  7,5 punt te behalen! Wilko en ik werden 23ste met zeven punten en Lukas en Martijn eindigde als 30ste met zes punten.

Wat mij betreft en wat ik gezien en gehoord hebt een zeer geslaagd toernooi, goed georganiseerd en ook na de schaakdag bleef het nog lang gezellig bij JP Coen.