Verweytjes en derde plaats

Posted by Peter Couwenhoven on april 22, 2018
0

Het was de avond van de Verweytjes. Vader Michel overleefde heftige verwikkelingen in zijn partij tegen Peter Couwenhoven en maakte ver na middernacht een pionneneindspel winnend af. Zoon David deed er niet voor onder met een overwinning op Willem Bakker waarna beiden tevreden de late tocht huiswaarts maakten om met moeder Susan het succes te delen.
Marcel Kuiper maakte het Marc Helder moeilijk maar moest in het eindspel toch zijn meerder erkennen in de meester. Rowan Louter bezweek niet onder de aanval van Jean Paul Ory en toen er geruild werd bleek er weinig meer aan de hand en was remise het resultaat. Lukas Boots verraste met een overwinning op Rik van Ingen.
Het eerste achttal besloot de competitie met een klinkende 2½-5½ overwinning op ZSC Saende 2 en nam daarmee revanche voor de uitschakeling in de bekercompetitie door dit team. Het eerste neemt in de eindstand van de promotieklasse de derde plaats in, achter kampioen Magnus en Kennemer Combinatie 3.

Afgelopen zaterdag werd het NK snelschaken voor teams verspeeld in het eigen denksportcentrum van En Passant in Bunschoten; helaas was de opkomst in aantallen niet erg groot, maar kwalitatief viel er genoeg te beleven.
Teams gemiddeld bóven de ELO 2000 speelden in de A-groep een Scheveninger 8-kamp : in elke ronde speelden álle teamleden één snelschaakpartij van 5 min. p.p. tegen alle teamleden van de tegenstander; een volledige ronde bestond dus uit 16 snelschaakpotjes !
Uiteindelijk staken twee teams er bovenuit en bleef het gelegenheidsteam van de Zwarte Schapen  (Hing-Ting Lai, Robby Kevlishvili, Lucas van Foreest en Tobias Kabos) op bordpunten het GM-team van En Passant 1 (Benjamin Bok, Jan Smeets, Friso Nijboer en Manuel Bosboom nipt voor.
Eindstand

De overige 14 teams met een gemiddelde ónder de ELO 2000 speelden een dubbelrondige 14-kamp.
In elke ronde speelde je zowel met wit als met zwart tegen dezelfde tegenstander.
In het begin was het even wennen, zónder increment en mét de nieuwe snelschaakregels: bij een onreglementaire zet heb je niet meer meteen verloren, maar krijgt de tegenstander er bij de eerste keer 1 minuut bij, een tweede overtreding leidt wel tot verlies.
Na een voorzichtige start draaiden we steeds bovenin mee en brachten alle teamleden beslissende punten binnen; tegen het eind bleek Bennekom te sterk (Aartswoud was het enige team dat niet van hen verloor en ze twee keer op 2-2 hield !), maar met 5 matchpunten voorsprong resteerde zilver !!
Eindstand
Persoonlijke resultaten : bord 1 : Marc Helder (17-24), bord 2 : Michael Lie (17½-24), bord 3 : Rowan Louter (13-22), bord 4 : Pascal Zijlstra (11½-22) en “bord 5” : Jan Stapel (7½-12).

Na afloop “verzilverden” we onze envelop met inhoud bij een adresje van Michael in A’dam, waar Juliette al stond te wachten : een mooi en welverdiend einde van een lange dag…..

Filmpje Erik Vedder

Verslag organisatie
Foto’s van Ad Bruijns
Foto’s van Franciscus Hartog

Witte avond met bloemen

Posted by Peter Couwenhoven on april 14, 2018
1

Ron Vlugt was de zwarte dissonant op een witte avond. Zes van de negen partijen werden door de witspelers gewonnen. Ron was de enige zwartspeler die met winst naar huis ging door Peter Vriend te verslaan. Twee keer werd het remise. Marcel Kuiper en Jan Stapel hielden elkaar in evenwicht en ook bij Ron van Putten en Yvo Veenis werd het punt gedeeld maar daar was ven evenwicht geen sprake. Gebrek aan tijd weerhield Yvo er van om te proberen zijn goede stelling in winst om te zetten. De avond stond vooral in het teken van de de wedstrijd van het vierde team tegen het tweede team van, met een punt voorsprong koploper. Een echte finale dus ter afsluiting van een goed jaar waarbij onze vierlingen moesten winnen om kampioen te worden. Na zware strijd lukte dat niet want de op papier sterkere tegenstander maakte dat ook waar. Richard Deken had zijn partij vooruit gespeeld met remise als resultaat. Het werd een 4-2 nederlaag, dus Opening kampioen wat hen de bloemen opleverde uit handen van voorzitter Rob Bijpost. Joop Brands was de enige die tot winst kwam. Toen Opening op de beslissende score van 3½ punt kwam, staakte Peter Couwenhoven zijn winstpogingen met een remiseaanbod.
Eerde in de week speelde het vijfde team zijn laatste wedstrijd bij het sterke De Strandloper waar met 4½-1½ verloren werd. Jan Kuin zorgde voor opzien door aan het eerste bord te winnen van Remco Heite die 400 ratingpunten meer achter zijn naam heeft staan. Jan werd zo de enige Strandsloper. Marco Kroon speelde aan het tweede bord remise en daarmee was het voor ons op.

Een vol extern programma met wedstrijden voor Aartswoud 1 en 3 waardoor er weinig interne partijen gespeeld werden. Yvo Veenis had niet zijn avond, verspeelde al snel een stuk en dan ben je tegen Wilko van der Gracht kansloos. Ook de partij tussen Peter Couwenhoven en Marco Kroon duurde niet lang. Na een te vroeg uitgevoerde rokade werd de zwarte koningsstelling met een dameoffer open gereten en na 17 zetten had peter het punt binnen. Erik van Tooren had ook al weinig tijd nodig om de opmars van Rowan Louter tot staan te brengen. Dan Toine Molenaar en Joop Brands. Toine verwierf de betere stelling maar Joop gaf geen krimp. Ver na het middernachtelijke uur slaagde Toine er eindelijk in om de verdediging te kraken. Halverwege de avond onverachte ontwikkeling achter het computerscherm waar Herman van Bleisem de strijd met onze Fransoos Soes Martojo streed. Een op hol geslagen computer die steeds maar wilde updaten maakte een abrupt einde aan de partij waarvoor maar een remise genoteerd werd.
Aartswoud 1 won met 5-3 bij Santpoort 2 en blijft daarmee bovenin meedraaien in de promotieklasse waar het de vierde plaats inneemt. Het derde team speelde een echte finale tegen het vierde van Caïssa De Eenhoorn. Degraderen was de inzet van dit duel. Aartswoud moest winnen, Caïssa had aan een gelijk spel genoeg. Dat was uiteindelijk het resultaat van een bloedstollend spannende wedstrijd en dus degradatie voor Aartswoud 3. Het begon zo goed. Na amper een half uur had Marcel Kuiper zijn tegenstander al mat gezet. De andere partijen kwamen pas tegen het einde van de speeltijd tot een beslisisng en waar het de goede kant op leek te gaan werd het een dramatische afloop. Rob Bijpost en Gerco Stapel leken de winst voor het grijpen te hebben maar in tijdnood werd alles anders en beiden verloren waardoor de winst verdampte.Ook Jan Stapel ging ten onder. Ron Vlugt en Klaas Langedijk ontsnapten uit moeilijke stelling naar remise. Michel Verwey en Ron van Putten wonnen. Met zijn fraaie winst aan het eerste bord eindigt Michel met een ongekende score. Al zijn negen extern gespeelde partijen won hij waarmee hij de bondsbeker wint. Hij moet hem delen met Gerard Buis die acht maal extern speelde en ook een honderd procent score behaalde.

Geen half werk deze avond. Op alle borden harde strijd en veel verwikkelingen waardoor er geen remises vielen. Marc Helder loopt steeds verder uit na winst in de chaos die Pascal Zijlstra schiep en de nederlaag van Wilko van der Gracht. Alleen de strijd om de tweede plaats is nog spannend. Bob Klein kreeg snel spijt van het aannemen van de Skandinavische gambietpion die Peter Couwenhoven aanbood maar toch ging hij er met de winst van door. Op het moment dat Peter een gewonnen eindspel bereikte sloeg de tijdsdruk weer eens toe en liet een paardvork hem ontredderd achter. Herman van Bleisem had slechts zestien zetten nodig om Klaas Langedijk onderuit te halen. Ook op het computerscherm doldrieste avonturen waar Ron van Putten ook al met een paardvork aan het langste eind trok. Jan Kuin en vrouwen, dat gaat niet goed samen. Steevast gaat hij tegen een vrouwelijke tegenstander ten onder. Nu was hij niet opgewassen tegen Jessica Stratmann.

Aartswoud 2 sloot de competitie af met een remise bij kampioen Bergen waarmee de tweede plaats in de eerste klasse zeker gesteld werd. Lang zag het er naar uit dat winst mogelijk was. Toen Rik van Ingen echter in gelijke stelling de weg kwijt raakte en verloor ontsnapte Bergen aan de eerste nederlaag. Ook Lukas Boots ging ten onder. Erik van Tooren en invaller Rob Bijpost pakten wel de overwinning. Aan de overige vier borden werd het punt gedeeld door Paul Grolman, Toine Molenaar, Jasper Seelemeijer en Peter Roskam, de remisekoning onder de tweelingen.