Westfries kampioenschap jeugd

Posted by Jessica on  6 januari 2020

0
Op 27 december 2019 vond het Westfries kampioenschap jeugd plaats in Honky Tonk in Zwaag. Michel Verweij schreef al eerder dat David Verweij hier Westfries kampioen is geworden! Maar Aartswoud was wederom goed vertegenwoordigd en viel ook in de prijzen, tijdens het kampioenschap. Julia Stratmann, Sophia Stratmann, Niels Smit en Rosa Smit vertegenwoordigde SC Aartswoud in de E-categorie en het werd een onderlinge strijd voor het podium. Rosa Smit tronk uit eindelijk aan het langste eind en werd eerste! Niels verloor van zijn zusje, waardoor hij ook heel mooi, tweede werd. De derde plek ging naar een ‘buitenstaander’ en Sophia en Julia werden 4e en 5e. In de laatste ronde was er nog veel mogelijk en was het erg spannend. Julia moest tegen Niels en voor een podiumplek, moest ze winnen. Helaas voor Julia ging de winst naar Niels, wat voor hem natuurlijk wel heel leuk was. Sophia moest de laatste ronde tegen Rosa en had dezelfde opdracht als haar zus, voor een podiumplek, moest er worden gewonnen. De familie Smit was echter op een missie en Rosa veroverde haar eerste plaats in de E-categorie, jeugdleden tot 10 jaar. En dat terwijl ze nog maar 7 jaar is! Robin Smit en Tijn Groot deden ook mee en speelde in de D-categorie mee. Ook daar bleef het tot de laatste ronde spannend. Robin, Tijn en de uiteindelijke winnaar hadden allemaal evenveel punten. Er kwam geen beslissende uitslag uit en zo eindigden ze alle drie met zes punten en slechts één verloren partij. Aangezien Robin en Tijn buiten mededingen om speelden in de D-categorie ging de eerste prijs naar Bryan de Rooij. Tijn had onderling gewonnen van Robin, dus mocht de beker voor de tweede plek in ontvangst nemen en Robin de beker voor de derde plek. Alle resultaten van de Aartswoudse jeugd werd natuurlijk ook bijgehouden en ik had beloofd dat de beste van Aartswoud nog wat lekkers zou krijgen…dat werd vier keer trakteren! Niels, Robin, Tijn en Rosa scoorden allemaal zes punten. Het was een gezellige laatste schaakdag zo in het oude jaar met mooie resultaten voor de jeugd!

Foto’s buitengewoon lid en erelid!

Posted by Jessica on  6 januari 2020

0

Hieronder nog een paar foto’s van het uitreiken van de oorkondes voor buitengewoon lid Klaas Langedijk, maar liefst 70 jaar lid van de club! En voor erelid Ron van Putten, al 50 jaar lid van de club!

dav

dig

dav

dav

dav

dav

Het was me het schaakweekendje wel! Te beginnen met het Westfries Kampioenschap voor de jeugd. Aartswoud was prima vertegenwoordigd bij de jongste jeugd met resultaten waar we trots op kunnen zijn. Jessica zal daar meer over schrijven. Vader Smit zat in ieder geval tevreden glimlachend in de zaal en was daar niet de enige.
Voor de A en B categorie had David zich verheugd op de steeds sterker wordende tegenstand van jonge Caïssianen en was hij samen met Aranka naar Zwaag gefietst. Aranka had haar dag niet en eindigde met 1 gewonnen wedstrijd op één van de laatste plaatsen. David begon voorspoedig met 5 uit 5 en een bye. Met ingang van de laatste ronde waren er nog 2 concurrenten (Mason Brouwer en Jelle de Jong) die gelijk met hem konden eindigen. De laatste ronde moest David nog tegen Jelle, dus daar moest tenminste een half puntje gehaald worden. En dat … gebeurde dus niet. De 3 gelijk geëindigde moesten een barrage spelen. David corrigeerde zich en wist zo toch voor de tweede keer het Westfries Jeugdkampioenschap op zijn naam te schrijven. Bijzonder knap overigens de prestatie van Mason Brouwer, die voor de B categorie uitkomt en met een aantal jaren minder ervaring zich toch met de sterkste weet te meten (daar weet Gerard Buis ook alles van…). Volgend jaar…
’s-Avonds dan snelschaken. Waarschijnlijk geïnspireerd door de organisatie van het WFK had Jessica vroeg op de avond al het idee gevat om (naast de prijzen ook) de indeling te verzorgen. Met steun van onze voorzitter en rondeformulieren van de indeler werden de aanwezigen in de 4 categoriën geplaatst. Zouden we Jan Stapel nu echt in de topgroep zetten? Nou – vooruit dan maar dachten we. Jan maakte aan al onze twijfel een eind door ongeslagen de kopgroep op zijn naam te zetten. Met een zetherhalings-remise tegen de altijd lastige – maar vandaag even niet – Pascal bleef hij Marc te allen tijde voor vanwege het onderlinge resultaat. Respect Jan! Jan bleef overigens kijken alsof dit de normaalste zaak van de wereld was (zoals het vroeger ook inderdaad was).
Over vroeger gesproken! 50 jaar geleden startte Ron van Putten zijn schaakcarrière bij ScAartswoud. Toen met een verliespartij tegen Caïssa, maar sinds die tijd heeft Ron veel geleerd. Als nieuwbakken erelid mocht hij ook zijn prijs voor de gewonnen C-categorie van het vorig seizoen nog in ontvangst nemen en toonde hij zijn klasse in de 3e categorie. Straks meer daarover. 50 jaar! Daar draait onze Nestor Klaas Langedijk zijn hand niet voor om. 70 jaar geleden (wie de traktatie van Rob Bijpost heeft ontvangen weet dat Rob toen net 5 jaar was, helaas beschikken we niet over foto’s uit die tijd – hoe zou Rob er uit hebben gezien? En Klaas?) kwam Klaas, bij zijn vader Piet Langedijk, destijds onze voorzitter, achterop de fiets, Aartswoud versterken. Zoals alle beginners begon ook Klaas met een nederlaag, maar we weten dat Klaas tegen zijn verlies kan. Met snelschaken heeft hij zijn tegenstanders ook zijn punten gegund. Klaas heeft er al genoeg vergaard in de afgelopen jaren. Lees het interview van Herman met Klaas voor een prachtig stukje geschiedenis van ScAartswoud.
Verder met het snelschaken. Erik van Tooren heeft de A groep niet gehaald. En terecht. In de B-groep deelde Marcel Kuiper de lakens uit. Rowan, Rik en Erik op een gezonde achterstand van Marcel eindigde daarachter en moesten spelen om een barrage. Rowan won de barrage, Rik werd knap 2e. Met een mooi dameoffer gevolgd door een familieschaak waarmee hij de dame weer terugwon besliste Rik de partij tegen Erik. Prachtig Rik (dat had ik de dag daarna ook moeten doen…)!
In de C-groep deden Ron van Putten en Michel Verweij van zich spreken. Een onderlinge remise en verder een 100% score maakte hen tot winnaar van deze groep. Knap gevolgd door Willem Bakker en daarna Gerard Buis.
In de D-groep liet Romke van zich horen. We zien Romke alleen met snelschaken en Rapid schaken en sommigen zullen daar blij mee zijn. In de D-groep deed hij voor aan Pascal hoe je nu eigenlijk de punten binnen moet halen. Romke werd op de voet gevolgd door Jan Kuin, Jessica en Aranka. Prijzen waren er genoeg! Gelukkig (Soes was in Frankrijk en Wilko te vroeg naar huis gegaan) kon nog net een laatste prijs aan Pascal worden uitgereikt. Dat is hem niet vaak overkomen!
Zaterdag vroeg uit de veren. Met 3 teams naar Andijk. Aartswoud 1 met Toine, David, Lukas Boots en Michel, Aartswoud 2 met Pascal, Jan, Ron van Putten, Romke en Rik en tenslotte Aartswoud 3 met Marc, gastspeler Sjoerd Kelder, Jeroen en Jessica. Zei ik Aartswoud 3? Nee, “Toine’s onderdanen” heette het team. Maar met Toine in Aartswoud 1 leverde dit toch lastige dilemma’s op. “Toine mag ik remise aanbieden?” galmde het door de zaal waar Jessica vanaf tafel 5 advies van Toine op tafel 9 nodig had. Niet dat er naar Toine geluisterd werd. Maar beter ook, want Jessica scoorde (net als Marc) deze dag een prachtige 4,5 uit 6. Toine niet. Michel en David overigens ook niet. Tegen Caïssa (wat hebben we toch met die gasten) wisten zij beide in totaal gewonnen stelling het punt aan de tegenstander te laten. David vergat een schaak op te heffen en Sernin maakte daar in zijn laatste 2 seconden lachend gebruik van. Michel wist zichzelf gruwelijk mat te zetten en ook zijn tegenstander lachte met nog 3 seconden op de klok. Met eenzelfde dameoffer als Rik de avond daarvoor had laten zien had hij heel eenvoudig de partij kunnen beslissen (en op 100 andere manieren ook). Helaas heeft Co Buysman de foto’s ook nog. Ik durf niet op hun site te kijken.
Hevig van slag ging het Aartswoud 1 maar ietsje beter tegen het jeugdteam van Caïssa terwijl Lukas en Toine tegen Andijk de punten morste (en daar waren Michel en David weer de puntenpakkers). De 4-0 winst tegen Aartswoud 2 kon de trots niet terug brengen bij dit team; hoewel winnen van Jan en Pascal natuurlijk altijd leuk is (winnen van Ron en Romke ook overigens). Jan keek nog steeds alsof ook dit de normaalste zaak van de wereld is. Ook Aartswoud 2 had geen klinkende resultaten; althans ik heb ze niet gehoord. Misschien lezen we straks wat meer in een reactie op dit stuk. Toine’s onderdanen deden het beter. Onder de indruk van Jessica’s score, ook een remise tegen de Waagtoren! Well done! Waagtoren was deze dag echter duidelijk de sterkste. Met winst op alle Aartswoudse teams konden wij niets anders dan terecht vaststellen dat zij helaas terecht kampioen waren. Afijn – het ging om de gezelligheid – hoewel die nederlaag tegen Caïssa…

De eindstand…

In zijn gezellige woning in de Graaf Willemstraat in Hoogwoud vertelt Klaas in de prachtige Gouwse variant van het West-Fries dat hij vanaf zijn elfde jaar door zijn vader achterop de fiets vanaf de Gouwe meegenomen werd naar het speellokaal van Schaakclub Aartswoud in café de Stompe Toren in Aartswoud. We hebben het over de periode na de Tweede Wereld-oorlog. Klaas had zelf nog geen fiets. Zo gingen ze ook lopend van huis naar school in Hoogwoud. Toch al snel een vier kilometer.
Volgens archivaris Rob Bijpost staat Klaas vanaf 1949 ingeschreven als lid bij de Noordhollandse Schaakbond. Thuis op de boerderij had hij van zijn vader Piet Langedijk, die vanaf 1952 tot 1978 voorzitter was van de schaakclub, het schaken al geleerd. Zo leerde Klaas het schaken door met een extra stuk tegen zijn vader te spelen. Bijvoorbeeld met een dame voor of een toren voor. Vader Piet ging er mee door tot het moment dat Klaas te sterk werd voor hem. Vanaf dat moment was het gewoon schaken volgens de regels. Vader Piet had een hekel aan de paarden van zijn tegenstander. Die werden zo snel mogelijk afgeruild als hij maar enigszins de kans kreeg. Een paard op de a- of de op h-lijn zetten was een “doodzonde”. Klaas: “Ja, als schaker was hij erg rechtlijnig”.
Een mooi verhaal speelt in hartje winter. Als er extern gespeeld moest worden in de bondscompetitie speelde je met een tiental. Auto’s hadden de schaakleden nog niet. “Een keertje moest Schaakclub Langedijk naar Enkhuizen tegen KTV en wij naar de schaakclub in Andijk”, vertelt Klaas. “Dan huurden wij gezamenlijk een bus bij busbedrijf Peereboom. Vanuit café de Stompe Toren vertrokken wij naar Andijk waar we afgezet werden. De bus ging dan verder naar Enkhuizen. Terug was “de boel kapot gevroren”. Klaas: “ Nou, hij heb Peereboom beld, die reed als garagehouder een grote Mercedes . Die is er voor gaan. Die heeft eerst de bus vanuit Enkhuizen op sleep genomen, toen naar Andijk, en toen richting Aartswoud. Peereboom vroeg: Vinden jullie het erg om bij de dijk uit te stappen en lopend naar de Stompe Toren te gaan? Het was hartstikke laat vanzelluf! Door de jaren heen kwamen er auto’s. Maar toen hewwe we het zo oplost”.
Klaas heeft zijn mooiste herinnering aan zijn eerste clubkampioenschap. Dat hij als zestienjarige al die grote mannen de baas was! In het jubileumboek heeft Peter Couwenhoven daar een mooi verslag over geschreven. Er moest thuis bij Jan Zander, een van de oprichters van Schaakclub Aartswoud en clubicoon, geloot worden over de speelkleur. Het ging om een beslissingsronde van drie om het clubkampioenschap. Vooraf mocht Klaas de kleur kiezen door te zeggen welke hand hij uitkoos. Klaas koos de hand waar een zwart stuk in zat. Maar hij had al snel door dat in de andere hand ook een zwart stuk zat. Klaas: “Ik had toen recht van spreken. Heb het niet geaccepteerd. Zander had twee zwarte stukken in de doos gedaan. Toen hij de doos wegzette zag ik dat er twee zwarte stukken in zaten. Dat pikte ik natuurlijk niet. Zander dacht zeker dat knulletje durft er toch niks van te zeggen. Maar dat had hij mis. “Als het zo moet ga ik naar huis en speel ik niet!” Het kwam goed en er werd gespeeld. De eerste partij in huize Langedijk werd verloren. De tweede bij Zander thuis gewonnen. Dat ging zo snel dat de derde er achteraan gespeeld werd. Die won Klaas ook. Die avond werd hij de nieuwe clubkampioen van 1953. Thuis gekomen lagen zijn ouders in bed te wachten. Vader Piet wilde weten hoe het was afgelopen. Klaas zei: Ik ben kampioen”. Vader Piet: “Dat kan niet. Jullie moeten drie keer spelen”, klonk het uit de slaapkamer. Al met al is Klaas zesvoudig clubkampioen geweest.
Bestuurlijk heeft Klaas een grote staat van dienst. Eerst als secretaris in het bestuur van 1960 tot 1978. En vervolgens heeft hij zijn vader als voorzitter opgevolgd van 1978 tot 2000. Bij zijn aftreden als voorzitter is Klaas toen tot erelid benoemd.
Als tweede hoogtepunt uit zijn schaakcarrière noemt Klaas de viering van het 50-jarig clubjubileum waarbij hij als voorzitter op de receptie de felicitaties voor de club van zijn vader kreeg.
Bestuurlijk werd er in 1978 gekozen voor schaken in het Huis van Egmond. Tot die tijd werd er geschaakt in café de Stompe Toren in Aartswoud op de woensdagavond. De jeugd kreeg schaakles op de vrijdag in Hoogwoud. Dat betekende dubbele zaalhuur. Het was niet mogelijk om op de vrijdagavond in Aartswoud te spelen. Maar wel in het Huis van Egmond in Hoogwoud. Toen is besloten om op de vrijdagavond in Hoogwoud te gaan spelen.
Klaas is heel trots op het “plattelandsdorpie” dat het nog steeds zo’n bloeiende schaakvereniging heeft. Er wordt niet alleen fanatiek geschaakt, maar het is ook een vriendenclub met een grote sociale binding. Het meest trots is Klaas op de jeugdafdeling. Hij vindt het geweldig dat we nu weer een bloeiende jeugdafdeling hebben.

Klaas is een buitengewoon sportieve schaker. Zichzelf omschrijft Klaas als een stugge verdediger. “Ik heb nooit een theorieboek in handen gehad. Serieus . Op het bord heb ik het geleerd, nooit wat ingestudeerd”. Hij heeft zich nooit verdiept in de openingstheorie. “Dat is mijn nadeel. Als ik uit de opening kom en een klein voordeeltje heb dan gaat het wel. Verliezen? Ja, dat is het schaken”. Het clubbelang komt voor Klaas op de eerste plaats. Iedere vrijdagavond is Klaas van de partij. Nog steeds een geduchte tegenstander om rekening mee te houden. En verder valt op dat Klaas heel erg kan genieten van de schaakstellingen van de andere Aartswoudspelers. “Dat vind ik machtig mooi om te bekijken”.

Aan het einde van het interview zegt Klaas: “We gaan er vrijdag weer teugenan! Vanzelluf”.

Op de extra ledenvergadering van 27 december 2019 is Klaas vanwege zijn 70-jarig clublidmaatschap een oorkonde overhandigd waarop hij benoemd is door de leden als buitengewoon lid.

Herman van Bleisem

Fijne feestdagen!

Posted by Jessica on  25 december 2019

0

Namens het bestuur van SC Aartswoud wensen we jullie allemaal fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Vrijdagavond is het kerstsnelschaken! Kom je ook?

En die week erop is de tweede rapid avond van het seizoen.