Terugblik naar de oude website.

september 3, 2017 Klaas Vel No comments exist

Voor het jaar 1998 had schaakclub Aartswoud geen website. Verslagen werden door mij op een Brother typemachine elke week getypt en weggebracht naar mevr. Truus May in Hoogwoud, die het verslag in het dorpskrantje de Lastdrager plaatste. E-mail had zij in de beginjaren ook nog niet. Jeroen Bakker kondigde in ons clubblad van januari 1998 aan dat Aartswoud mee ging in de hype van internet en had tijdens zijn stageperiode bij DLW software in Alkmaar een homepage gemaakt op http://www.alkmaar.net/scaartswoud. Dit was al een hele verbetering om gemakkelijker het schaaknieuws te verspreiden voor onze leden en verdere geïnteresseerden.

Na enige tijd, zo omstreeks 2002 vond webbeheerder Jeroen het tijd worden om de website op een gratis webprovider te plaatsen. Deze webprovider was gesitueerd op het eiland Tokelau in de Grote Oceaan en dat was te danken aan J. Zuurbier, nee niet Jan Zuurbier, een gewaardeerd sigarenrokend lid van onze schaakclub, die regelmatig rook in zijn tegenstanders neus blies als het spannend werd met de schaakpartij, nee het betrof hier Joost Zuurbier die gratis domainnamen op internet weggaf. Zie verder op de Nederlandse Wikipedia voor meer info van deze figuur op Tokelau. Verslagen werden door mij geüpload naar Jeroen, die ze dan na enige tijd op deze gratis website zette met als adres: www.scaartswoud.tk, waarbij de tk voor Tokelau stond. Dit ging een tijdje zo door, maar er ontstonden zo langzamerhand twee problemen. Jeroen kreeg steeds minder tijd en het duurde langer eer de verslagen op het internet kwamen. Tevens had internetondernemer Joost Zuurbier een verdienmodel bedacht door steeds meer reclame op de website te zetten, wat erg storend was.

Dit was voor mij aanleiding om eens een babbetje te maken met Jeroen of we niet beter naar een betaalde website over konden gaan. Zo werd ook Romke Zijlstra uitgenodigd om samen met mij bij Jeroen eens te kijken hoe hij de website had gemaakt. Daar Romke vnl. kennis had van spreadsheet programma’s en geen idee had van html codes etc. haakte die al snel af. Zelf begon ik me te oriënteren voor de opzet van de website en na overleg met het bestuur van de schaakclub werd besloten om onze website onder te brengen bij Lycos voor een redelijk bedrag. Dit gebeurde in de loop van 2004. Zo waren we van de reclame af en zelf zou ik dan webbeheerder worden en kon dan sneller de verslagen en uitslagen plaatsen. De opzet van de website was nog grotendeels zoals Jeroen hem indertijd gemaakt had, maar gaandeweg begon ik de website te veranderen en uit te breiden. De menu’s stonden nog wel aan de linkerzijde van de pagina’s. Lycos stopte in 2008 in Nederland met het providen van websites en na overleg met het bestuur werd besloten om de website onder te brengen bij Strato, gevestigd in Berlijn. Dit gebeurde in 2008. De website werd grondig gereviseerd en de menu structuur werd horizontaal aangebracht m.b.v. Javascript. Tevens kon de jeugd schaken tegen de computer op onze website en diverse pagina’s werden toegevoegd met tevens een mogelijkheid een partij na te spelen. Ook een gastenboek werd geplaatst.

 

    De oude website.

Met de komst van een nieuwe generatie schakers kwam de wens naar voren om zelf als schaaklid de mogelijkheid te hebben om verslagen en nieuws te kunnen plaatsen. Ook vond men het tijd worden de website een modernere uitstraling te geven. Pascal Zijlstra wilde graag deze taak op zich nemen en dan kon ik het wat rustiger aan doen. Zo gezegd zo gedaan en op 13 mei 2016 kwam de aankondiging dat de basisopzet van de vernieuwde website klaar was. Het bestuur keurde deze website goed en werd deze in 2017 in gebruik genomen. Wel wordt er nog wat aan gesleuteld om tegemoet te komen aan diverse wensen van de leden, maar voorlopig hebben we weer een moderne website. 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op