NHSB Snelschaakkampioenschap

mei 13, 2018 Jessica 3 comments

Afgelopen zaterdag 12 mei vond het NHSB Snelschaakkampioenschap plaats in MFA de Kreek in Zwaag, georganiseerd door Caïssa-Eenhoorn. Van de 68 deelnemers, waren er 30 met een rating boven de 2000, een sterk bezet toernooi dus! Twee grootmeesters, drie IM’s en twee FM’s deden mee aan de top. Aartswoud had ook een grote afvaardiging; Marc Helder, Michael Lie, Peter Holscher, Pascal Zijlstra, Jan Stapel, Lukas Boots, Rik van Ingen, Susanne Glas, Jessica Stratmann en David Verweij gingen de strijd met de klok en het sterke deelnemersveld aan.

Michael kwam daarvoor met de trein uit Amsterdam, het was even zoeken voor Rik  en Marc, maar het station en MFA de Kreek werd op tijd gevonden. Even na 11 uur werd er uiteindelijk begonnen met de eerste van 15 ronden snelschaak!

David kreeg de kans om in de eerste ronde tegen Robin  Duson te spelen! De kersverse Nederlandse kampioene bij de meisjes. David moest helaas zijn meerdere erkennen in haar. Marc wist later door het weggeven van een dame (door Robin) wel te winnen van Robin. Ook Lukas Boots mocht zijn geluk beproeven tegen Robin Duson, helaas voor Lukas pakte Robin de winst. Ook Pascal verloor van Robin.

Ik zelf speelde in de eerste ronde een leuke partij (met een wel een nul als resultaat) tegen de Rus Evgeny Shklovskiy. Ook Jan Stapel wist niet van hem te winnen en Marc scoorde remise tegen hem.

Onderling werd er ook veel gespeeld door de Aartswouders! Pascal heeft denk ik tegen de meeste Aartswouders gespeeld (Michael, Peter, Jan en Rik).

Michael Lie speelde wisselvallig in het begin, maar wist uiteindelijk toch 7,5 uit 15 te scoren. En een remise tegen Albert Blees (IM). Jan Stapel en Rik van Ingen waren opvallend stil aan het einde van de dag en wellicht iets minder tevreden met hun scores (respectievelijk 5,5 en 6 uit 15).
David Verweij is net achter Jan Stapel geëindigd met eveneens 5,5 punt, als laatste geplaatst op basis van rating, maar zijn moeder weten in te halen! Lukas Boots scoorde ondanks de biertjes nog 7 punten evenals Pascal Zijlstra (zonder biertjes) en Marc haalde een score van 8 uit 15 (en daarmee de topscoorder van Aartswoud). Peter Holscher wist 6,5 punt binnen te slepen, Susanne behaalde 4,5 punt.

Snelschaken is toch echt een andere tak van sport dan de lange partijen op de vrijdagavond! Doordat we met de oude regels speelden, kon er geclaimd worden bij illegale zetten, wat ook regelmatig is voorgekomen, tijdgebrek en rustig blijven is toch lastig! Dames werden weggegeven, volledige winstpartijen verloren doordat de vlag viel. Omvallende stukken, meerdere stukken weggeven achter elkaar (we noemen geen namen, het Stapelt alleen wel op dan), maar ook een hoop kansen om te winnen en vele leuke partijtjes te spelen. Stellingen of openingen op het bord te krijgen, die je niet snel bij een lange partij zou krijgen en waar een kwaliteit voor geen winst hoeft te betekenen.

Wat mij betreft een geslaagd toernooi en voor herhaling vatbaar, ondanks mijn eigen score van drie punten (twee remises en twee winst partijen). Nieuwe mensen ontmoet, getuige van een mooie krachtmeting na het schaken, tussen Nick Manshanden (19 jaar) en Frans Kloostra (70 jaar) tijdens een potje armpje drukken. Welke eindigde in een “remise”, tot verbazing van Nick. Toekomstig schaaktalent gespot, de kleine Balla junior! Na afloop nog wat potjes snelschaak gespeeld met Ron Klein, welke net als tijdens de wedstrijd meerdere keren in remise eindigde.
De winst ging voor de derde keer op rij naar Hing Ting Lai (met 13 uit 15 punten). De jeugdprijs naar Robin Duson. Manuel Bosboom werd voor de tweede keer kampioen van de NHSB.

Alle uitslagen en resultaten kun je hier vinden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pascal

Leuk verslag! (y)
Net alsof ik er zelf bij ben geweest 😛

Frans Kloostra

Leuke foto Jessica! Bedankt. Ik zal flink oefenen voor de volgende keer “armpje drukken”.
Met hartelijke groet. Frans

Jessica

Graag gedaan! Haha hopelijk oefent Nick dan niet téveel ;)!