2e Stormschaaktoernooi Aartswoud 13 oktober 2019

oktober 15, 2019 Jessica 1 comment

Afgelopen zondag 13 oktober werd de tweede editie van het Stormschaaktoernooi georganiseerd. De organisatie hiervan wordt verzorgd door Sc Aartswoud. Dankzij een anonieme hoofdsponsor en meerdere kleinere anonieme sponsoren is het mogelijk om dit toernooi te houden. Dit jaar sponsorde Schaakopening Essenties zeven waardevouchers. Hiermee kan op hun website een keuze gemaakt worden uit de belangrijkste schaakopeningen, over het begrijpen en toepassen van de varianten daarvan.

Helaas waren er in de laatste dagen voor het toernooi relatief veel afmeldingen door ziek en zeer. Gelukkig kwamen hiervoor ook nog wat late aanmelders terug, waardoor we dit jaar met 48 deelnemers startten.

Het 2e Stormschaaktoernooi was sterk bezet met Lucas van Foreest, de huidige Nederlandse schaakkampioen, Loek van Wely 8x Nederlands kampioen, Alexander Dgebuadze 3x Belgisch schaakkampioen, Hing Ting Lai 3x Nederlands kampioen lightning en Manuel Bosboom 1000-voudig winnaar van snelschaakpotjes.

De eerste deelnemers waren al ruim op tijd aanwezig en konden vast wat schaken of een kopje koffie nemen. Veel bekende gezichten en schakers uit de omgeving hadden zich aangemeld en dit jaar was er zelfs een internationale aanmelding, vanuit El Salvador.

Na het welkomstwoordje van Herman van Bleisem en uitleg van de wedstrijdregels door Sernin van de Krol, de wedstrijdleider voor deze dag, konden de deelnemers van start gaan met de eerste ronde! De indeling van de eerste vierkamp werd op basis van een Zwitsers systeem gedaan en daardoor kon het schaakniveau in de eerste vierkamp nogal uiteenlopen.

De volgende rondes werd er ingedeeld op basis van de behaalde punten in de voorgaande partijen en naarmate het toernooi vorderde kwam je steeds meer terecht tegen schakers van gelijke sterkte. Alhoewel het met drie grootmeesters, drie IM’s en een deelnemersveld waar de helft een rating boven de 1850 had, een sterk bezet toernooi was!

Tussendoor waren er lekker hapjes voor de deelnemers, verzorgd door café-eigenaren Louis & Ella. Daarnaast had Louis er deze dag voor gezorgd dat er diverse snacks, soep en broodjes te krijg waren.

Startende met 8 minuten op de klok per persoon, kon er nog relatief rustig geschaakt worden. De partijen werden echter steeds korter en de snelheid van spelen moest steeds meer worden opgevoerd! Na de vierkamp van 8 minuten per persoon per partij, volgde nog 7 minuten, 6 minuten, 5 minuten, 3 minuten en de finale vierkamp van 1 minuut plus 2 seconde per persoon per partij.

Na vijf rondes vierkampen werd de stand opgemaakt en werden de deelnemers in de laatste vierkamp ingedeeld voor de prijzen. In de eerste groep streden Loek van Wely, Lucas van Foreest, Hing Ting Lai en Mischa Dorokhin voor de eerste plaats.

Loek van Wely schreef de tweede editie van het stormschaaktoernooi op zijn naam, de tweede plaats ging naar Hing Ting Lai en derde werd Lucas van Foreest. De beslissende partij tussen Hing Ting en Loek van Wely kon op veel bekijks rekenen, ook van niet-schakers, die het café bezochten. De vijfde en zesde geldprijs werd respectievelijk gewonnen door Alexander Dgebuadze en Manuel Bosboom. Beste Aartswouder werd Marc Helder, die negende werd. Nanne van Foreest werd verrassend zevende en viel hiermee net buiten de prijzen. De waardevouchers van Schaakopening Essenties zijn uitgedeeld aan de laatst geëindigde in de laatste zeven vierkampgroepen.

Wij als toernooiorganisatie kijken terug op een geslaagd toernooi en hopen jullie volgend jaar weer te zien!

Alle foto’s zijn hier te vinden. En de uitslagen hier (mogelijk ondersteund je browser het format niet, onder Finals staan de uitslagen van de laatste vierkamp en onder de vijfde ronde kun je onderaan het totaal zien tot en met die ronde).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties