Aartswoud in Amstelveen & Alkmaar

november 19, 2018 Jessica No comments exist

Afgelopen zondag 18 november kon er aan twee toernooien worden meegedaan. Schaakvereniging Waagtoren organiseerde voor de derde keer Het-Niet-Zo-Heel-Snelschaaktoernooi. In Amstelveen vond het CNE NK Rapid plaats en gelijktijdig was er een rapidtoernooi, een jeugdtoernooi en de kwalificatie voor het NK-jeugd vond eveneens plaats afgelopen weekend.

David Verweij deed mee aan de kwalificatie voor het NK-jeugd in de b-categorie, op basis van rating was hij als 22ste geplaatst van de 24 deelnemers. Er moesten zeven rondes gespeeld worden van 55 minuten plus 10 seconden increment per persoon per partij. In de B-groep waren drie kwalificatieplekken voor het NK-jeugd beschikbaar.

David wist 3,5 punt te behalen en behaalde daarmee een TPR van 1665! Een mooi resultaat voor de eerste deelname in een sterk bezet jeugdtoernooi. Hij had remise kansen tegen Gillian Honkoop (2020) en tegen de winnaar, maar helaas blunderde hij.  Hij belandde net buiten de top 10 en eindigde op een 11e plaats. Hij hoopt de stijgende lijn in zijn spel vast te houden en gaat waarschijnlijk in januari nog een poging wagen op het volgende kwalificatietoernooi!

In Alkmaar konden geen kwalificaties worden behaald, wel leuke partijen, gezelligheid en één Aartswoudsduo viel zelfs in de prijzen! Het-Niet-Zo-Heel-Snelschaaktoernooi had vorig jaar nog 28 teams die meededen, waarbij het toernooi gedomineerd werd door Hing Ting Lai en Manuel Bosboom. De eerste editie waren er zelfs 38 team en ook toen was Manuel Bosboom de winnaar van het toernooi, toen met Tobias Kabos. Dit jaar waren er slechts 18 koppels, laten we hopen voor de Waagtoren dat de tendens niet doorzet en er volgend jaar 8 teams zijn!

Ondanks dat er minder deelnemers waren, was het niet minder leuk! Er wordt in tweetallen gespeeld en ieder krijgt 10 minuten per partij per persoon. Wilko van der Gracht en ik speelden samen en Marc Helder speelde voor de derde keer samen met Erik Jostmeijer.

In 2016 werd de tiende plaats behaald in een sterk speelveld. In 2017 werd het resultaat van voorgaand jaar geëvenaard en werden ze weer tiende. Dit jaar was er enige overtuigingskracht nodig van Marc om Erik mee te laten spelen, na lange tijd niet gespeeld te hebben. Toch was hij niet al zijn schaakkennis verloren. Marc vlagde Jos Vlaming en Erik wist van de broer van Jos te winnen. Colin Stolwijk verloor een punt aan Marc, die vorige week nog met een 100% score won in Volendam. Dit jaar werd de zesde plek behaald.

De eerste ronde was wederom een krachtsinspanning tussen de Aartswoudse schaakrivalen Marc en Wilko. Sinterklaas en Piet strooide zondag in het land op verschillende plekken met pepernoten, Wilko doet dat met stukken als hij tegen Marc speelt. In de interne rapid ronde gaf hij zijn toren weg, Volendam…daar hebben we het maar niet meer over en ook in Alkmaar gaf hij een stuk weg. Erik moest nog in zijn spel komen en ik kreeg een betere stelling met twee pionnen voor, helaas voor mij had hij wel de snelheid van zetten en denken, waardoor ik door mijn vlag ging.

De tweede ronde kwamen we daarom op het laatste bord te zitten even leek het erop dat Boots toch stiekem meedeed op het laatste moment, maar het bleek om zijn schaakpartner tijdens het kroegloperstoernooi in Alkmaar te gaan, Arie Boots (geen familie). Wilko won, naar verwachting en ik speelde iets te aanvallend, alles zou mat gaan, helaas mocht de tegenstander ook nog een zet doen en bleef het remise na zetherhaling.

In de volgende rondes won Wilko al zijn partijen en ook ik sprokkelde nog twee punten erbij en door een relatief klein deelnemersveld kun je dan zomaar op bord één terecht komen! We speelden tegen Colin Stolwijk en Warner de Weerd. Helaas gingen de punten aan onze neus voorbij! Gelukkig won Wilko daarna weer al zijn partijen, want bij mij konden geen punten meer worden bijgeschreven. We werden in het eindklassement negende en ontvingen de ratingprijs tot 1700!

De overtuigende winnaars Colin Stolwijk en Warner de Weerd, de tweede prijs was er voor Cas Kok en Richard Schelvis (Wijkertoren) en de verrassende derde plek ging naar Ton Fasel & Rob Spaans. Nadat de prijzen waren opgehaald zijn we nog even in Alkmaar uiteten geweest met de nummers twee van het toernooi. Het werd Brasserie de Ritsz, waar we na het kroegloperstoernooi in Alkmaar ook gegeten hadden. Dit keer was de binnentuin dicht, vanwege de kou, maar binnen was het prima zitten. Discussies over schakende vrouwen, schakende kinderen, het toernooi, schaken en goed eten, maakten er weer een prima afsluiting van het toernooi van. Terug naar het café Huis van Egmond, waar de Aartsrivalen vanochtend waren opgehaald door mij, nog even de resultaten delen met Louis en nog eentje toe en dan was een mooie schaakdag weer voorbij!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties