Anders dan Anders is met alles Anders

april 23, 2019 Jessica 1 comment

Paasmaandag werd voor de 11e keer het Anders dan Anders toernooi georganiseerd door de Pionier in Abbekerk.

Dit jaar was ik er niet om te schaken, maar om Arnold Velthuis te helpen met de organisatie als ex-Pionier lid. Al jaren roept Arnold volgend jaar stop ik, alleen het zou zonde zijn als dit gezelligheidstoernooi waar alles net even anders gaat stopt. Meestal bestaat het deelnemersveld uit vele regionale schakers, maar ook diverse meesters en grootmeesters weten de weg naar Abbekerk vaak te vinden.

Dit jaar was het toernooi minder bezet dan andere jaren. Grenke Open (in Duitsland), (verplichte) paasbrunches, het mooie weer, geen vervoer of te weinig winstkansen, wie zal het zeggen. Ondanks de afwezigheid van enkele toppers, zaten 52 schakers om 13.00 klaar om er een gezellige schaakmiddag van te maken.

Bij het Anders dan Anders wordt in wisselende tempo’s gespeeld, de koning mag geslagen worden en de muziek in het café staat aan. De sfeer is altijd ontspannen, gezellig, gewoon schakers onder elkaar die er een mooie middag van willen maken. Je komt vaak vele bekende tegen van omliggende verengingen, maar ook altijd wel een buitenlandse deelname, dit keer Magnus uit Wenen.

Aartswoud was uiteraard ook weer vertegenwoordigd, ook al lieten enkele vaste gezichten dit jaar ook verstek gaan (Lukas Boots, Toine Molenaar en Gerco Stapel).

Marc Helder, Jan, Stapel, Rik van Ingen, Jan Kuin en de familie Verweij (helaas zonder de matriarch van de familie) verdedigen de eer voor Aartswoud. Ook Paul Grolman (toch een beetje Aartswoud ook), was van de partij.

Onderling werd er ook tegen elkaar gespeeld door de Aartswouders, wat niet resulteerden in verrassende uitslagen. Rik van Ingen was goed op weg voor de pauze, maar daarna werden er helaas weinig punten meer bijgeschreven waardoor zijn kans op winst in de B-categorie verkeken was.

Jan Stapel deed het precies andersom en begon rustig aan het toernooi met verschrikkelijke verliezen, maar wist na de pauze zoveel punten te scoren dat hij toch op gelijke hoogte kwam met Rik van Ingen.

Michel Verweij had ook een moeilijke start, maar wist daarna gelukkig zijn weg naar winst te vinden al, was dat naar eigen zeggen meer geluk dan goed spel.

Samen met Marc Helder, die eveneens wisselend scoorde, behaalden alle vier de heren 5 punten in negen rondes en vielen daarmee buiten de prijzen.

David Verweij ging heel goed van start met winst op een 2000 speler, maar helaas kon hij deze trend niet vast houden. In de laatste ronde leken zijn kansen op de eerste prijs in de C verkeken, maar alle concurrenten verloren en David sleepte het benodigde punt binnen voor de overwinning. Gefeliciteerd!

Aranka en Aron Verweij speelden net als vorig jaar ook weer mee. Aron wist één partij te winnen en Aranka behaalde 2,5 punt (één overwinning op haar broertje en de ander op de enige deelnemer van de Pionier, Dale Neijzing).

Manuel Bosboom en Hing Ting Lai waren de favorieten voor de overwinning. Alleen Danny de Ruiter schoof Hing Ting Lai van het bord af en stevende zo op een glorieuze overwinning af, maar in de achtste ronde was daar Richard Schelvis die Danny een punt afpakte. Hierdoor werd Danny niet alleen de winnaar van de 11e editie, maar samen met Manuel Bosboom. Beide verloren slechts één partij.

Paul Grolman heeft vooral een heel gezellig toernooi gehad, bleef na afloop nog eten en doet volgend jaar weer mee!

Want het Anders dan Anders gaat door en paasmaandag 2020 kan vast op de kalender gezet worden! Het is dan een toernooi wat niet meer georganiseerd wordt door een bestaande club, ook dat is dan anders…

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties