Beschaving in 1956

september 2, 2021 Peter Couwenhoven No comments exist

Afgelopen vrijdag startte de interne competitie van het seizoen 2021-2022. Voor mij werd het de kortste winstpartij ooit die ik gespeeld heb voor een competitie. Mat in vijf zetten.
De partij verliep als volgt:
Herman van Bleisem- Cerlos Hana

1. c4 – f5 2. d4 – h6 3. e3 – c6 3. Dh5+ – g6 5. Dxg6++

De partij lijkt enigszins op het narrenmat, maar dat is mat in 2 zetten!

Narrenmat: 1. f3-e5 2. g4-Dh5 ++

Onwillekeurig moest ik denken aan het artikel in Schaakbulletin van Tim Krabbé over Jan Hein Donner, mijn held als het om schaken gaat.
In 1971 verzamelde Tim Krabbé voor Schaakbulletin 35 verliespartijen van Donner binnen de 25 zetten. Daar zitten enorme blunders bij. En hele korte partijen! Krabbé schreef in zijn rubriek in het Algemeen Dagblad eens: “Donners pad naar de top is geplaveid met bananenschillen. Dit bedoel ik als een loftuiting, zij het vermomd als belediging, maar dat past bij Donner. Ik loof hem, zoals je een hoogspringer zou loven door te laten zien dat hij altijd met een baksteen op zak springt. Door Donners handicap te tonen, het missen van een instinct voor gevaar, onderstreep ik hoe goed hij was, eigenlijk veel beter dan zijn gelijken die wel dat instinct hadden. Als hij op die manier al aan de top stond, hoe groot zou hij dan wel niet zijn geweest met dat instinct er nog bij?”

Na nog een paar nieuwe schaakpartijtjes is mij duidelijk geworden dat Cerlos absoluut talent heeft voor het schaken. De vergelijking met Donner is misschien niet terecht, maar zeker is dat in bovenstaande partij het Cerlos ontbrak aan inzicht voor gevaar. Zelf zei Cerlos hierover: “Ik ben nieuw op de club. Het is mijn eerste partij, en dan nog wel tegen een oude leraar van mij. Ik was zenuwachtig….”

Bij thuiskomst heb ik naar OP1 gekeken. Tot mijn grote verrassing werden er beelden getoond van het eerste NTS journaal van 5 januari 1956. Na de leader opent het journaal met een uitgebreid item over de tweekamp om het Nederlands kampioenschap tussen Jan Hein Donner en Max Euwe!
Donner is dan 28 jaar oud en paft er tijdens de schaakpartijen vrolijk op los. Maar afgezien hiervan, wat een beschaving was Nederland destijds! Het journaal dat opent met veel aandacht voor het schaken……..Het is waarlijk een genot om naar deze beelden te kijken.

Herman van Bleisem

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties