Bloedstollende middag bij het eerste

december 17, 2017 Peter Couwenhoven No comments exist

Gisteren een bloedstollende middag bij het eerste. Gelukkig stond wedstrijdleider Jan open voor advies en had hij alles goed onder controle. Rik speelde zelf mee. Een prachtige, overwegende stelling verprutste hij door niet te rocheren. Het bijzondere was dat Tobias precies op de 111e zet remise claimde! Hij kende de regel zelf ook! Op de 61e zet was de laatste pion van het bord verdwenen. Tobias had een stuk minder dan zijn tegenstander. Het was koning, toren en loper tegen koning met toren. In deze stelling is de 50 zettenregel (art. 5e geloof ik) van toepassing. In het reglement staat niet of je als speler de partij remise moet claimen of dat de wedstrijdleider dat mag doen. Onze wedstrijdleider hoefde niet in te grijpen!
Hiervoor wist Wilco een verloren stelling tot remise te brengen. Briljant op zich! Zodoende werd het 4½ voor Aartswoud! Waar de meeste Aartswouders al blij waren met een 4-4 uitslag.
Marc, die dit keer vrijdagavond geen krat bier mee naar huis kreeg op bindend advies van wedstrijdleider Jan, en het thuis moest doen met drie pijpjes bier,  speelde briljant. In een ogenschijnlijk dichtgemetselde stelling wist Marc zijn paard en dame op de onderste twee  rijen achter de schijnbaar onneembare stelling van zijn opponent te brengen. Subtiel en dwingend voerde hij zijn partij naar winst. Het gevaar school in een eeuwig schaak door zijn tegenstander. Waarschijnlijk vanwege de gedeeltelijke drooglegging door de wedstrijdleider wist Marc dit te voorkomen. Grote klasse!
Jeroen leidde zijn partij op zeer strategisch tactische wijze tot winst. In deze saaie, droge manier van schaken zit veel schoonheid. Jeroen kan dat als geen ander bij ons op de club. 
JeanPaul wist rechtstreeks vanuit de opening zijn tegenstander van het begin tot het einde in een verstikkende wurggreep te houden. Fraai en heerlijk om zo te spelen.
Jammer dat Peter zijn stelling met loper en paard en een pion minder tegen toren en loper met een pion meer niet kon houden. Lange tijd oogde de partij naar remise, maar uiteindelijk wist Peter zijn tegenstander het overwicht te verzilveren. Rowan op bord 7 met een dubbele c-pion en beide spelers met toren en paard en volop pionnen, wist op onverstoorbare wijze het ingewikkelde eindspel naar remise af te handelen. Solide gespeeld.
Al met al was het voor de toeschouwers een zenuwslopende schaakspektakel waarin de 50-zettenregel Aartswoud 1 de overwinning bracht op Purmerend 2. Het altijd lastige Purmerend!
In het altijd gezellige Lambertschaag is in het Wagenwiel met een voedzame maaltijd deze prachtige schaakmiddag afgesloten.
Dank aan het team en de  egeleiding van Aartswoud 1. Een slechte traditie is op spectaculaire wijze doorbroken.

Een opgetogen Herman.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties