De eerste externe wedstrijd voor het eerste team

september 16, 2018 Jessica 2 comments

Afgelopen zaterdag was de aftrap van het nieuwe seizoen voor het eerste team in de vierde klasse. De eerste ronde speelden ze thuis tegen Het Spaarne. Vorige jaar had ik al eens de vraag gehad om te komen kijken op de zaterdag, alleen een middag kijken naar schaken…zou dat leuk zijn?
Ik speel zelf graag, alleen kijken leek mij toch anders, maar Toine die vroeg vrijdag kom je morgen kijken en als je teamleider van het tweede team dat vraagt…ja dan moet je dat toch in overweging nemen.

Bij Louis aangekomen waren de partijen al eventjes bezig, maar er was nog niet veel gebeurt. Alleen Toine moest goed opletten en zich concentreren, want hij had al veertig minuten van zijn tijd gebruikt voor slechts acht zetten.

Marc speelde tegen Colleen, dit keer een keertje geen Frans. Colleen verloor de laatste keer tegen Marc en dat wilde ze waarschijnlijk niet nog een keer meemaken, dus zijn remise aanbod werd geaccepteerd.

De tweede remise volgde snel daarna door Jean-Paul Ory, dit keer tot ontevredenheid van de teamleider van Het Spaarne, aangeboden door de tegenstander. Jean-Paul dacht een kleine plus te hebben, maar speelde voor het teambelang op veilig en nam de remise aan.

Rowan heb ik wel vaker zien spelen en die heeft altijd prachtige eindspelen, waarin hij eeuwig kan doorgaan om een mogelijk voordeel om te zetten tot winst. Ook deze partij was, ondanks dat het nog in het middenspel zat, weer een mooie partij om te volgen. Zijn tegenstander had het initiatief en Rowan kon weinig anders dan verdedigen, gelukkig is hij daar goed in. Aad de Bruijn kon zijn aanval met twee lopers en een dame op de koningsvleugel niet definitief doorzetten. Voor Rowan kwam er daarna een open lijn richting de koning en het leek erop dat hij nu kansen kreeg om door te breken en het initiatief kon nemen. Coach Jan Stapel zag het punt al bijna op het bord verschijnen met mooie plannen voor Rowan. Het liep anders, Rowan zag niet hoe hij de partij naar zijn hand kon zetten en vroeg of hij remise aan mocht bieden. Door dat hij daarna drie keer dezelfde stelling had, hoefde Jan niet meer te oordelen over deze optie en werd de partij besloten in remise.

Ondanks dat Toine wel wat tijdsdruk voelde, nadat hij vrijdagavond ook onder tijdsdruk flinke blunders maakte tegen Rik van Ingen, welke daarna ook blunderde, waardoor de partij toch in het voordeel van Toine werd beslist, kreeg hij een mooie stelling op het bord. Ook zijn tegenstander moest steeds langer nadenken, waardoor het verschil in tijd flink afnam. De eerste acht zetten bleken perfect gespeeld te zijn, want hij kreeg een betere stelling en wist dit voordeel te behouden en zo het eerste winstpunt voor de club te scoren.

Acht partijen volgen is voor mij veel teveel, alleen de sfeer en de tips en opmerkingen van Jan over de partijen maakte het leuk om te kijken en te zien welke zetten er werden gedaan. Mooi om te zien dat sommige basisprincipes die Jan mij probeert bij te brengen ook niet terug te zien waren in partijen van het eerste team. Jan heeft graag dat ik mijn stukken ontwikkel en rokeer, Pascal Zijlstra liet dat na in zijn partij. Pascal verloor de partij, mocht hij Jan zijn tips hebben gebruikt, is het natuurlijk niet zeker dat hij dan wél had gewonnen, zelf gaf Pascal aan dat hij eerder een pion had kunnen slaan en dacht dat hij dat later ook nog wel kon doen… Helaas soms moet je slaan wat je kan en dat voordeel uitbuiten (in het eindspel een stuk verliezen helpt uiteraard ook niet mee).
Herman van Bleisem die ook nog even zijn gezicht liet zien, had hier afgelopen vrijdag tegen Erik van Tooren een hele andere ervaring mee. Die besloot wél een pionnetje te slaan en dat bleek dan weer geen juiste keuze.

Ook Peter Holscher is even langs geweest als toeschouwer, met zijn vrouw Yvonne, hem heb ik net mis gelopen. Rob Bijpost kwam eveneens het eerste team aanmoedigen, alhoewel hij geen fan is van kijken naar het schaken. Rik van Ingen was in de rol van wedstrijdleider aanwezig, gelukkig waren er weinig moeilijkheden.

Jeroen Bakker kwam het eerste team weer versterken vanuit Utrecht en speelde, na een misrekening, toch remise in een eindspel met ongelijke lopers. De thuiswedstrijden zijn meestal verder rijden voor Jeroen, dan de uitwedstrijden, alleen het weerzien met (oud)clubgenoten maakt het toch altijd weer de moeite waard en gezellig. Ook 13 oktober is hij erbij tijdens het stormschaaktoernooi van Aartswoud! Mocht je ook mee willen doen kun je een mailtje sturen naar stormschaak@scaartswoud.nl of je hier aanmelden.

Yvo Veenis moet nog weer even in het schaakritme komen, ondanks zijn pogingen om een vestiging rondom zijn koning te bouwen lukte het hem niet meer om de partij te redden.

De laatste partij die nog bezig was, betrof het andere winnende punt. Jan begreep weinig van Wilko zijn stellingen en keuzes, echter ook zijn tegenstander wist niet wat te doen met de aanvallen die er niet leken te zijn en het pareren van stukken over het bord. Zijn tegenstander had constante tijdnood en Wilko bleek gedurende de partij rustig af te stevenen op winst, door de juiste zetten te blijven doen en uiteindelijk de benodigde winst te behalen. Hierdoor zorgde hij er voor dat de uitslag 4-4 werd en het team was tevreden!

Daarna moesten de jeugdige leden snel naar huis, om weer bij te slapen of nog naar de andere kant van het land af te reizen. Ook Yvo besloot zijn verlies thuis te verwerken. De rest van het team aangevuld met Jan, Rob en ikzelf besloten nog wat te gaan eten.

Vooraf had ik geen verwachtingen van het kijken bij een schaakwedstrijd bij het eerste team, alleen als het schaken je interesse heeft en je wilt je clubgenoten de nodige support geven, is het zeker leuk om eens langs te gaan bij een thuiswedstrijd. Jan voorziet wel van commentaar en tips! Daarnaast altijd leuk om te bedenken welke zet je zelf zou uitvoeren en of dat dan ook daadwerkelijk wordt gedaan (yes, Rowan deed in het middenspel dezelfde zet als ik had bedacht, er is nog hoop voor mij!)

De eerst volgende KNSB-wedstrijd speelt het eerste team uit in Zoetermeer en het tweede team speelt dan thuis tegen Bergen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pascal

Ik hoopte dat het team dit jaar ook zonder mij van Het Spaarne kon winnen..
Blijkbaar moet ik toch maar weer naar Jan luisteren de volgende keer :-(.

Peter Holscher

Het enthousiasme spat er van af als ik dit uitgebreide leuke verslag lees van mijn Aartswoud in hun strijd tegen het immer lastige Spaarne. Met de uitslag van 4-4 zal het Spaarne minder blij zijn dan de Aartswoud-spelers, want zij waren compleet opgekomen en Aartswoud leek toch verzwakt. Erg leuk jouw reactie op mijn verslag bij Caïssa en wellicht kunnen wij elkaar daarbij goed steunen in het aanmoedigen voor ons edele “schaakspel”.