Duivels, spektakel en venijn

maart 11, 2018 Peter Couwenhoven No comments exist

Een rustige avond deze keer omdat de volgende dag (zaterdag) het 1e en 2e team moeten spelen.
David Verweij heeft vanuit de opening een tempo meer tegen het Konings-Indisch van Jan Kuin.
Hierdoor kan hij een koningsaanval opzetten waardoor Jan in behoorlijke problemen kwam en geen goede verdedigingszetten meer had en de koning moest omleggen.
Marco Kroon neemt het op tegen Herman van Bleisem. Herman gaat over tot de Siciliaan. Rustig wordt de partij opgezet maat wat te rustig door Herman. Marco kan zijn torens verdubbelen met druk op de stelling van Herman. Hij ruilt lopers af maar Marco neemt anders terug dan hij gedacht had en verloor daardoor een pion. Dit was het begin van het einde.
Na de opening 1. d4,d5 2. c4,c6 3. Pc3,g6 4.Pf3,Lg7 5. Lf4,Pf6 kreeg Rik van Ingen tegen Marcel Kuiper de gelegenheid om een paardvork op toren en pion te maken waardoor de pion verloren ging.
Toine Molenaar heeft Jessica Stratmann tegenover zich. Na de opening neemt hij het initiatief. Dat levert materiaalwinst op. Jessica vecht als een duivel om toch nog wat van de partij te maken. Helaas moest ze in een nederlaag berusten.
Rob Bijpost neemt het op tegen Michel Verweij, die de vorige avond een vooruit gespeelde partij tegen Bergen 2 in een overwinning had omgezet. Dat geeft hem een externe prestatie van 8 uit 8.
Hij heeft met wit een plus na de opening. Hij wint een pion maar heeft een venijnige zet over het hoofd gezien waardoor er een kwaliteit verloren ging. De stelling was nog redelijk dicht en de kemphanen besloten daarna tot een remise.
Ron Vlugt speelde in de opening de dame naar a4 waar zij buiten spel kwam te staan en moest toezien hoe de witte koning onder vuur genomen werd door Peter Couwenhoven. De inleding tot een spectaculaire partij waarin de witte koning met een stukoffer op gejaagd werd. Toen Ron dacht het te redden werd hij verrast met een torenoffer waarna Peter door tijdgebrek remise aanbod dat Ron dankbaar aanvaarde.
De laatste nog bezig zijnde partij tussen Jan Stapel en Wilco van der Gracht is dan gekomen tot een eindspel waarin Jan een kwaliteit voor staat en Wilco twee vervelende lopers heeft. Jan probeert nog lang zijn voordeel te verzilveren. Wilco weet echter in zijn bekende stijl alle problemen op te lossen en Jan kan niet anders dan met remise aan te nemen, ook omdat de tijd een grote rol gaat spelen.
Aartswoud 1 en Kennemer Combinatie 3 streden hun laatste kans op het kampioenschap als achtervolgers van MAch, Magnus klinkt een stuk beter. Na een spannende strijdwas de Combinatie de gelukkigste en won met 3½-4½ en de rol van het eerste is uitgespeeld. Jeroen Bakker en Tobias ontbraken maar Michael Lie was weer eens beschikbaar en boekte een fraaie overwinning. Aan het laatste bord speelde Bob Klein . Hij hield lang stand maar in het eindspel moest hij na stukverlies zijn tegenstander feliciteren. Dat Marc Helder won mag een mirakel heten. De zwarte koning kon niet rocheren, alle stukken gepend dat moet wel fout gaan. Nee dus, Marc wist zich te bevrijden en won zelfs een toren waarna het snel beslecht was. Pascal Zijlstra en Jean-Paul Ory verloren ook. Peter Holscher ontsnapte naar remise en toen moest de beslissing vallen in de partijen van Rowan Louter en Wilko van der gracht die beiden beter leken te staan maar toch niet verder kwamen dan remise.
Het twee speelde tegen En Passant en wist dat het niet mocht verliezen om alsnog in degradatienood te komen. Zover kwam het niet want met een eclatante 6-2 overwinning werd zelfs de tweede plaats in 1A bereikt. Geen enkele partij ging verloren maar daar zag het halverwege de speeltijd niet naar uit. Paul Grolman, Lukas Boots en Rik van Ingen hadden het moeilijk en verkeerden serieus in veriesgevaar. Het leverde toch 2½ punt op. Lukas kwam weg met een remise, Paul en Rik wonnen. Ook Erik van Tooren en Jasper Seelemijer, die met een kwaliteit minder zijn tegenstander mat zette, wonnen. Yvo Veenis, Peter Roskam en Toine Molenaar deelden het punt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties