Het gebeurt in Het Huis van Egmond!

maart 30, 2019 Peter Couwenhoven 1 comment

Vrijdag 29 maart. De dag van de Brexit maar in Londen gebeurt niets. Waar wel wat gebeurde? In Hoogwoud! In Het Huis van Egmond gingen kampioenen ten onder. Een volle bak. N2 krijgt Opening ’64 op bezoek. De kampioen die zijn wedstrijden met superieure cijfers wint. N4 gaat de strijd aan met het derde van Caïssa/Eenhoorn dat even moest winnen om het kampioenschap te kunnen vieren. Het Huis was voor onze gasten een onneembare horde. Opening kreeg met 4½-3½ de eerste nederlaag voor de kiezen en Caïssa kwam niet verder dan 3-3 waarmee ze een half puntje te kort kwamen. Een volle bak dus want er werden ook nog partijen voor de onderlinge gespeeld waarin van alles gebeurde.
Nadat wedstrijdleider Marc Opening met een fles champagne had verwelkomd en gefeliciteerd kon de strijd ontbranden. Die kwam bij beide wedstrijden traag op gang. Er werd volop tijd verbruikt omdat op veel borden ongebruikelijke openingszetten verschenen. Daar stak het Vierpaardenspel bij Gerco aan het eerste bord van de vierlingen schril bij af. Herman, buurman van Gerco, maakte het wel erg bont. Bij het uitvoeren van de openingszet een vingerfout. De witte b-pion werd beroerd en moest verplaatst worden. Volgens het notatieformulier naar b6. Op het bord stond hij op b3. Ik wist niet dat je in de Svesnikov veel stukken kunt ruilen. Weer wat geleerd want Rob had het na drie kwartier voor elkaar, met een halfje als beloning. Een succesje voor de tweelingen waar Ron V met zijn b4 weer geconfronteerd met f5, daar heeft hij een hekel aan. De inleiding voor een Stonewall. Aan het derde bord van N4 zaten David en Co Buijsman weer tegenover elkaar. Niet zo lang geleden ook al in De Kreek waar David Co met een stikmat dacht uit te tellen maar we weten dat het niet zo was. Nu dan de revanche? Halverwege de avond ging het de goede kant op. De spelers van Opening werden onrustig en bij Caïssa werden de blikken somber.
Een rondje langs de onderlinge borden. Gaat het wel goed met Marc? Met alle stukken op het bord gaat de koning van Jessica op g3 voorop in de strijd en is Lucas ook weer goed bezig. Weer terug bij de externen word ik steeds optimistischer. Op veel borden is duidelijk dat de kampioen niet goed uit de opening is gekomen. Aan de andere tafel komt een sensatie steeds dichterbij. Moeder en zoon Verwey staan uitstekend. Gerard doet het ook niet verkeerd en bij Joop ziet het er rustig uit. Wat gebeurt daar? Herman brengt met 13.Ph4 voor het eerst een stuk over de derde rij. Frivool? Wat is hij van plan?
Eerst maar weer eens het interne rondje. Eric heeft Marc de dame ontfutseld en het duurt niet lang of onze kampioen valt van de Tooren. Jessica heeft de Bakkerij in de fik gestoken en Willem weet het niet te blussen. Lucas loopt blij rond. Zijn vierde overwinning op rij! “Op naar de top10”, klinkt het overtuigend.
De beslissende fase brengt volop spanning. Onze tweelingen staan op voorsprong. Richard heeft zich bevrijd en deelt het punt. Rik bekroond een gave partij met zijn doorgebroken pion op d7. Een tegenvaller. Jan speelt rustige positionele zetten. Niets aan de hand zou je denken maar ik kom bedrogen uit. De witte koningsstelling gaat aan flarden. Marcel beduvel je niet in zijn lijfvariant. Skandinavisch met Dd6: remise. Lukas offert een pion op de vijfde zet waarmee de zwarte dame onder vuur wordt genomen. Het wordt een bizarre strijd waarin hij in een hevig tijdnoodduel de boot ingaat. Even later ontsnapt Pascal uit zijn belegerde Skandinavische veste en slaat toe: 3½-3½. Aan het laatste bord heeft Ron de muur met zijn loperpaar grondig gesloopt en brengt het winnende punt op het bord. Aan de andere tafel wordt het toch nog spannend. Gerco valt van zijn paard en Herman laat het beest frivool naar f6 springen. Ziet er leuk uit, voor Caïssa. Het kost een stuk en uit. Toch naar het kampioenschap? Nee. Joop ontsnapt aan stukverlies waarna in het paardeindspel zetherhaling remise afdwingt. Gaan de Verweytjes het afmaken? David heeft de Co-ningsstelling opengebroken waarna zijn paard winnend naar binnen huppelt. Met een kwaliteit meer weet Susanne niet door het sterke pionnenblok in het centrum te breken en accepteert remise. Nog een partij. In een tijdnoodduel pakt een onverstoorbare Gerard de ene na de andere pion in het toreneindspel. Bij de oogst van +3 vindt zijn tegenstander het genoeg: 3-3. O ja. In een ver hoekje speelt Wilko onopvallend Yvo naar de nederlaag.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jessica

Mooi verslag Peter 🙂