Het was me het schaakweekend wel! Westfries Jeugd kampioenschap, snelschaken en Andijk.

december 31, 2019 WebmasterSCAartswoud No comments exist

Het was me het schaakweekendje wel! Te beginnen met het Westfries Kampioenschap voor de jeugd. Aartswoud was prima vertegenwoordigd bij de jongste jeugd met resultaten waar we trots op kunnen zijn. Jessica zal daar meer over schrijven. Vader Smit zat in ieder geval tevreden glimlachend in de zaal en was daar niet de enige.
Voor de A en B categorie had David zich verheugd op de steeds sterker wordende tegenstand van jonge Caïssianen en was hij samen met Aranka naar Zwaag gefietst. Aranka had haar dag niet en eindigde met 1 gewonnen wedstrijd op één van de laatste plaatsen. David begon voorspoedig met 5 uit 5 en een bye. Met ingang van de laatste ronde waren er nog 2 concurrenten (Mason Brouwer en Jelle de Jong) die gelijk met hem konden eindigen. De laatste ronde moest David nog tegen Jelle, dus daar moest tenminste een half puntje gehaald worden. En dat … gebeurde dus niet. De 3 gelijk geëindigde moesten een barrage spelen. David corrigeerde zich en wist zo toch voor de tweede keer het Westfries Jeugdkampioenschap op zijn naam te schrijven. Bijzonder knap overigens de prestatie van Mason Brouwer, die voor de B categorie uitkomt en met een aantal jaren minder ervaring zich toch met de sterkste weet te meten (daar weet Gerard Buis ook alles van…). Volgend jaar…
’s-Avonds dan snelschaken. Waarschijnlijk geïnspireerd door de organisatie van het WFK had Jessica vroeg op de avond al het idee gevat om (naast de prijzen ook) de indeling te verzorgen. Met steun van onze voorzitter en rondeformulieren van de indeler werden de aanwezigen in de 4 categoriën geplaatst. Zouden we Jan Stapel nu echt in de topgroep zetten? Nou – vooruit dan maar dachten we. Jan maakte aan al onze twijfel een eind door ongeslagen de kopgroep op zijn naam te zetten. Met een zetherhalings-remise tegen de altijd lastige – maar vandaag even niet – Pascal bleef hij Marc te allen tijde voor vanwege het onderlinge resultaat. Respect Jan! Jan bleef overigens kijken alsof dit de normaalste zaak van de wereld was (zoals het vroeger ook inderdaad was).
Over vroeger gesproken! 50 jaar geleden startte Ron van Putten zijn schaakcarrière bij ScAartswoud. Toen met een verliespartij tegen Caïssa, maar sinds die tijd heeft Ron veel geleerd. Als nieuwbakken erelid mocht hij ook zijn prijs voor de gewonnen C-categorie van het vorig seizoen nog in ontvangst nemen en toonde hij zijn klasse in de 3e categorie. Straks meer daarover. 50 jaar! Daar draait onze Nestor Klaas Langedijk zijn hand niet voor om. 70 jaar geleden (wie de traktatie van Rob Bijpost heeft ontvangen weet dat Rob toen net 5 jaar was, helaas beschikken we niet over foto’s uit die tijd – hoe zou Rob er uit hebben gezien? En Klaas?) kwam Klaas, bij zijn vader Piet Langedijk, destijds onze voorzitter, achterop de fiets, Aartswoud versterken. Zoals alle beginners begon ook Klaas met een nederlaag, maar we weten dat Klaas tegen zijn verlies kan. Met snelschaken heeft hij zijn tegenstanders ook zijn punten gegund. Klaas heeft er al genoeg vergaard in de afgelopen jaren. Lees het interview van Herman met Klaas voor een prachtig stukje geschiedenis van ScAartswoud.
Verder met het snelschaken. Erik van Tooren heeft de A groep niet gehaald. En terecht. In de B-groep deelde Marcel Kuiper de lakens uit. Rowan, Rik en Erik op een gezonde achterstand van Marcel eindigde daarachter en moesten spelen om een barrage. Rowan won de barrage, Rik werd knap 2e. Met een mooi dameoffer gevolgd door een familieschaak waarmee hij de dame weer terugwon besliste Rik de partij tegen Erik. Prachtig Rik (dat had ik de dag daarna ook moeten doen…)!
In de C-groep deden Ron van Putten en Michel Verweij van zich spreken. Een onderlinge remise en verder een 100% score maakte hen tot winnaar van deze groep. Knap gevolgd door Willem Bakker en daarna Gerard Buis.
In de D-groep liet Romke van zich horen. We zien Romke alleen met snelschaken en Rapid schaken en sommigen zullen daar blij mee zijn. In de D-groep deed hij voor aan Pascal hoe je nu eigenlijk de punten binnen moet halen. Romke werd op de voet gevolgd door Jan Kuin, Jessica en Aranka. Prijzen waren er genoeg! Gelukkig (Soes was in Frankrijk en Wilko te vroeg naar huis gegaan) kon nog net een laatste prijs aan Pascal worden uitgereikt. Dat is hem niet vaak overkomen!
Zaterdag vroeg uit de veren. Met 3 teams naar Andijk. Aartswoud 1 met Toine, David, Lukas Boots en Michel, Aartswoud 2 met Pascal, Jan, Ron van Putten, Romke en Rik en tenslotte Aartswoud 3 met Marc, gastspeler Sjoerd Kelder, Jeroen en Jessica. Zei ik Aartswoud 3? Nee, “Toine’s onderdanen” heette het team. Maar met Toine in Aartswoud 1 leverde dit toch lastige dilemma’s op. “Toine mag ik remise aanbieden?” galmde het door de zaal waar Jessica vanaf tafel 5 advies van Toine op tafel 9 nodig had. Niet dat er naar Toine geluisterd werd. Maar beter ook, want Jessica scoorde (net als Marc) deze dag een prachtige 4,5 uit 6. Toine niet. Michel en David overigens ook niet. Tegen Caïssa (wat hebben we toch met die gasten) wisten zij beide in totaal gewonnen stelling het punt aan de tegenstander te laten. David vergat een schaak op te heffen en Sernin maakte daar in zijn laatste 2 seconden lachend gebruik van. Michel wist zichzelf gruwelijk mat te zetten en ook zijn tegenstander lachte met nog 3 seconden op de klok. Met eenzelfde dameoffer als Rik de avond daarvoor had laten zien had hij heel eenvoudig de partij kunnen beslissen (en op 100 andere manieren ook). Helaas heeft Co Buysman de foto’s ook nog. Ik durf niet op hun site te kijken.
Hevig van slag ging het Aartswoud 1 maar ietsje beter tegen het jeugdteam van Caïssa terwijl Lukas en Toine tegen Andijk de punten morste (en daar waren Michel en David weer de puntenpakkers). De 4-0 winst tegen Aartswoud 2 kon de trots niet terug brengen bij dit team; hoewel winnen van Jan en Pascal natuurlijk altijd leuk is (winnen van Ron en Romke ook overigens). Jan keek nog steeds alsof ook dit de normaalste zaak van de wereld is. Ook Aartswoud 2 had geen klinkende resultaten; althans ik heb ze niet gehoord. Misschien lezen we straks wat meer in een reactie op dit stuk. Toine’s onderdanen deden het beter. Onder de indruk van Jessica’s score, ook een remise tegen de Waagtoren! Well done! Waagtoren was deze dag echter duidelijk de sterkste. Met winst op alle Aartswoudse teams konden wij niets anders dan terecht vaststellen dat zij helaas terecht kampioen waren. Afijn – het ging om de gezelligheid – hoewel die nederlaag tegen Caïssa…

De eindstand…

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties