In Memoriam Klaas Vel

november 8, 2020 Pascal No comments exist

Ik leerde Klaas kennen toen ik in 1980 lid werd van schaakclub Aartswoud. Klaas was toen al penningmeester. Mijn eerste partij op de club was Klaas mijn tegenstander.  Met een paardoffer op g3 verwoestte hij mijn koningsstelling waarna er geen redden meer aan was. Hij speelde de Siciliaan, met het ouder worden  werd zijn spel Frans. Toen ik een paar jaar later ook toetrad tot het bestuur ontstond er een hechte band tussen ons. Dat kwam goed uit. Na mijn pensionering trad ik in 2006 toe tot de ANBO in Niedorp waar nog nauwelijks een bestuur was. Als voorzitter nam ik op mij om er nieuw leven in te blazen. Het eerst wat ik deed was Klaas, inmiddels ook pensionado, op zoeken.  “Klaas ik ben voorzitter geworden van de ANBO en heb een penningmeester nodig. Daarom ben ik hier” was mijn duidelijke boodschap. “Wat is de ANBO?” was de tegenvraag. “Dat is de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen”. “Oh ja, ouderen. Dat ben ik eigenlijk ook. Tijd om er lid van te worden,” was het antwoord, “Ik zal er over nadenken”. Amper thuis gekomen ging de telefoon al: “Ik doe het.”  Dat was Klaas, altijd open staan om te helpen. Het was het startsein van een samenwerking waarin Klaas een steeds belangrijker rol ging vervullen. Als computer- en ICT-deskundige heeft hij veel ouderen in Niedorp op weggeholpen op de  digitale snelweg. Deze kennis kwam ook Aartswoud ten goede. Het leverde ons de website op waarvan Klaas de ontwerper was.  Ook bij het WIBA snelschaaktoernooi was Klaas met zijn programma’s en kennis van onschatbare waarde. Op zijn typerende wijze ging hij aan de slag. Op de achtergrond, niet echt zichtbaar maar o zo belangrijk. Klaas ten voeten uit, op de voorgrond treden hoefde hij niet. Wat pakte hij niet aan? Zelfs de prijzenkast kwam niet zonder inbreng van Klaas tot stand. Lees er zijn bijdrage in het Westfries in ons jubileumboek Schaakclub Aartswoud 75 jaar maar op na. Zelfs vele jaren les geven op een aantal scholen in de gemeenten Opmeer en Niedorp was voor hem geen probleem. Ik verdenk hem ervan dat het de reden was waarom hij KPN verliet om vervroegd met pensioen te gaan. Zo maakte hij tijd vrij voor zijn nieuwe klus: schaakmeester Vel.

 

Klaas was op meer fronten maatschappelijk actief. Naast zijn vele functies in de schaakclub was hij, zoals door mij al vermeld, actief binnen de ouderenbonden in  Niedorp en ook bij de ijsclub was Klaas geen onbekende. In 2012 werd Klaas terecht onderscheiden met de benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau. Om hem zonder argwaan naar het gemeentehuis te krijgen had ik hem gevraagd mee te gaan voor een bespreking bij de gemeente over het te voeren ouderenbeleid.  Toch dreigde het mis te gaan. Toen wij in Anna Paulowna uit de  auto stapten en Klaas verbaasd uitriep: “Daar loopt mijn zuster met Chris. Wat doen die hier?” waarop Chris alert reageerde: “Moeder moet haar rijbewijs verlengen. Ik ben maar met haar meegegaan.” Niets vermoedend liep hij, typisch Klaas soms wat naïef,  verder totdat ik hem voorstelde aan de burgemeester. Zo werd 2012 een gedenkwaardig jaar voor Klaas waarin hij ook onderscheiden werd met het erelidmaatschap van schaakclub Aartswoud.

 

Het zal 2010 zijn geweest dat Klaas problemen kreeg met zijn gezondheid en de diagnose prostaatkanker werd gesteld. Klaas is altijd open over zijn ziekte geweest en wist er goed mee om te gaan. Vastbesloten om er tegen te vechten. Het kon niet verhinderen dat hij uiteindelijk de ongelijke strijd ging verliezen. Klaas had moeite met het feit dat hij geleidelijk al zijn activiteiten moest opgeven.

 

Schaakclub Aartswoud is Klaas veel dank verschuldigd voor wat hij voor ons betekend heeft.

Klaas, wij zullen je missen, niet vergeten.

 

Peter Couwenhoven

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties