In memoriam Piet Zonneveld

november 8, 2020 Pascal No comments exist

Op 10 augustus is ons erelid Piet Zonneveld overleden. Afgelopen jaar is Piet ziek geworden; hij heeft het niet verteld, maar we merkten aan Piet dat hij stiller was en op een plek op de ranglijst was gekomen waar hij niet thuis hoorde. Piet was een aanvallende schaker; altijd een geduchte tegenstander die zelden blunders maakte. Deze zomer is de diagnose vasculaire dementie vastgesteld. De laatste maand was intens verdrietig toen Piet tot zijn sterven aan toe ook afstand van zijn gezin heeft moeten nemen.

Piet kwam in 1964 in Aartswoud wonen. Een van de eerste dingen die hij deed was zich aanmelden bij schaakclub “Aartswoud”. Wij speelden toentertijd in het plaatselijk café De Stompe Toren. Het eerste bekende krantenknipsel van 7 februari 1964 waarin Piet zijn naam wordt genoemd is de uitslag van een partij tegen Rob Bijpost. Helaas verloor hij die partij. Dat ontmoedigde Piet niet om de week erop weer van de partij te zijn. Die partij won hij wel en dat was het begin van ruim 55 jaar lidmaatschap.

In 1978 werd hij in het bestuur gekozen met als functie secretaris. Dat vond Piet zeker niet zijn ding want het jaar erop werd zijn bestuursfunctie veranderd in jeugdleider. Dat heeft Piet maar liefst 24 jaar gedaan! 1978 was ook het jaar dat ons onderkomen in café “De Stompe Toren” overging naar Hoogwoud in “Het Huis van Egmond”.

In 2002 stopte Piet als bestuurslid en werd hij door de leden tot erelid benoemd!

Piet viel als schaker op door zijn strijdlust en zijn aanvallende spel, hij speelde vaak het damegambiet als opening, maar hij had vooral plezier in een potje schaak.

Buiten het bord was Piet bescheiden. Hij maakte graag een praatje met iedereen die hij tegenkwam.

Als teamspeler tegen andere verenigingen tussen 1964 t/m 2007 speelde Piet in het 2e en het 3e team en heeft daarnaast nog een aantal keren bij het 1e team ingevallen. In deze periode heeft hij ongeveer 280 partijen gespeeld tegen tegenstanders van andere verenigingen. In 1989 won Piet de bondsbeker!

Piet heeft een zeer opvallende rol gespeeld op het gebied van het jeugdschaak! Dat deed hij met passie en vooral omdat hij er zelf plezier in had.

Vooral op aandringen van onze schaakclub heeft het op 26.04.2015 onze Koning mogen behagen om hem een lintje en het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau te verlenen.

Piet heeft vanaf 1978 veel tijd besteed aan de jeugd van Schaakclub Aartswoud. Dat betekende niet alleen op de verenigingsavond les geven, maar ook de jeugd vergezellen bij uitwedstrijden en toernooien. Vanaf 1989 heeft Piet op verschillende scholen schaakles gegeven, zowel tijdens als na schooltijd.

Bij basisschool de “Dubbele Punt” in Aartswoud heeft hij vanaf 1989 les gegeven tot heden. Als afscheid kreeg Piet een prachtig boek door de kinderen gemaakt.

Ook deed hij altijd met een schoolteam mee aan regionale schoolschaakwedstrijden.

Daarnaast heeft hij nog les gegeven op andere scholen in de gemeente: “De Wulfram”, “De Adelaar”, en een korte periode op “De Akker” en “Het Ruimteschip”.

Piet was ook betrokken bij de gabberweek in de begeleiding, het regelen van toernooitjes en het verzorgen van schaakbenodigdheden.

Schaakclub Aartswoud gaat een markant schaker missen.  Wij zijn Piet  heel dankbaar voor wat hij voor ons betekend heeft.

 

Herman van Bleisem

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties