KNSB-competitie verslag van zaterdag 6 oktober

oktober 7, 2018 Jessica No comments exist

Afgelopen zaterdag 6 oktober maakte het tweede team zijn debuut in de KNSB competitie, in de vijfde klasse, tegen Bergen. Vanaf dit jaar is het mogelijk voor iedereen om ook op zaterdag te spelen. Het eerste team speelde zijn tweede wedstrijd uit in Zoetermeer tegen Botvinnik.

De voorspellingen van de wedstrijdleider zijn helaas niet uitgekomen en beide teams verloren met een score van 2,5 punt-5,5 punt, alle onderlinge scores zijn hier (eerste team) en hier (tweede team) te vinden.

Het tweede team speelde deze week met de invallers Erik van Tooren en Herman van Bleisem.  Herman had een agressief spelende tegenstander en dat beviel Herman niets. Helaas blunderde hij in een later stadium zijn dame en hiermee was het tweede verlies een feit.

Toine had al eerder moeten opgeven nadat hij slecht uit de opening kwam en daarmee er slechter voor stond in het eindspel. Ook Toine baalde van zijn tegenstanders keuze voor het Frans als opening.

Lukas Boots speelde relatief snel en na niet al te lang gespeeld te hebben waren de meeste stukken al afgeruild en had hij één pion meer (met nog beide de torens, Lukas zijn paard en de tegenstander een loper). Het remiseaanbod van de tegenstander werd meerdere keren afgewezen. Lukas speelde stug verder, na de afruil van paard/loper, beide een toren minder en nog een paar pionnen eraf, wist Lukas zijn voordeel van de pion te behouden en moest de tegenstander zijn verlies nemen! Mooi gespeeld!

David Verweij was niet helemaal fit, maar speelde ondanks dat een goede partij. Vrijdag moest hij nog zijn meerdere erkennen in JP Ory, ondanks zijn betere stelling, zaterdag compenseerde hij dat door de fout van zijn tegenstander af te straffen en de partij te winnen!

Zijn vader, Michel, had daar meer moeite mee en na een mat in drie gemist te hebben, raakte hij later het verkeerde stuk aan. Hierdoor waren de kansen op remise verkeken en verloor hij de partij.

Ik zelf speelde vrijwillig Frans met zwart en had een leuke partij, waarbij mijn tegenstander het initiatief had, maar niet wist hoe hij dit om moest zetten in een duidelijk voordeel en ik uiteindelijk wat meer ruimte kreeg om te spelen. In het eindspel stond alles nog gelijk en was er sprake van een echte remise stelling, de tegenstander nam helaas geen remise aan en speelde door. Uiteindelijk ging ik de mist in en speelde een verkeerde zet me de koning waardoor hij de winst kon pakken.

Rik van Ingen verloor zijn partij, ondanks dat hij in zijn favoriete spel zat, het Siciliaans. En Erik zorgde voor het laatste halve puntje met een remise op bord een.

Het eerste team had uiteraard hoge verwachtingen van invaller Jan Stapel, echter werden deze niet waar gemaakt. We moeten raden wat er is gebeurt, maar dat zal Jan vast zelf kunnen verduidelijken aankomende vrijdag.

Wilko van der Gracht wist wel een winstpunt te scoren na een stukoffer en behoud daarmee een perfecte score extern in de KNSB. Marc Helder moest na het verlies tegen Rob van den Heuvel in de NHSB competitie ook deze keer genoegen nemen met verlies tegen Wouter Bik (1867) die erg sterk bleek te spelen.

Pascal had een mooie ontsnapping, na een stukoffer bleef er een randpion en een loper over van zijn tegenstander. Pascal had genoeg tijd om met zijn koning naar de hoek te lopen en het werd remise, doordat de loper het promotieveld niet kon beschermen.

Rowan had het onderweg in de auto zwaar te verduren met de spelers van het eerste team, zondagochtend wordt hij om acht uur verwacht om in Groningen te spelen. Welke wedstrijd dat wordt weet hij nog niet! In het gewonnen eindspel vergat hij zijn koning te betrekken en zag daarmee de winst aan zijn neus voorbij gaan.

De andere halve punten werden gescoord door Paul Grolman en Jeroen Bakker, die beide remise speelden. Tobias Hendriks verloor zijn partij.

De volgende KNSB wedstrijden zijn 3 november en beide teams spelen dan thuis! Ze/we kunnen wel wat support gebruiken, dus mocht het je leuk vinden om te komen kijken, dan ben je van harte welkom. De wedstrijden beginnen om 13 uur. Het eerste team neemt het op tegen De Waagtoren 3 en het tweede team gaat zijn geluk beproeven tegen Caissa 5.

Daarnaast verwachten we iedereen natuurlijk aankomende zaterdag te zien als deelnemer tijdens het eerste stormschaaktoernooi van Aartswoud! Mocht je je nog niet hebben aangemeld kun je dat hier nog doen! En wil je dan toch écht niet spelen, dan ben je ook als toeschouwer van harte welkom! De organisatie draagt die dag rood, zodat we goed herkenbaar zijn voor de deelnemers, dus sowieso de moeite waard om te zien hoe Marc dat staat.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties