Komt de kampioen voor het WFK uit Aartswoud dit jaar?

maart 13, 2019 Jessica 1 comment

Een spannende strijd dit jaar op het Westfrieskampioenschap! Na vier rondes is er geen kopman of kopvrouw en liggen de punten erg dicht bij elkaar. Gisteren werd de vierde ronde van het Westfrieskampioenschap gespeeld bij Caïssa-Eenhoorn.

Voor Toine en Marc werd het een Aartswoud onderonsje. Afgelopen vrijdag speelde de twee ook al tegen elkaar voor de interne competitie. Toen moest Toine het onderspit delven, ondanks zijn betere stelling wist hij het niet af te maken. Marc kreeg alle ruimte om het eindspel simpel af te wikkelen naar winst. De jeugd slaat echter terug en de vele nederlagen tegen Marc worden dinsdag beloond met een verdiende winst!

Toine wist de partij goed naar zijn hand te zetten en ondanks zijn eeuwige tijdnood en alle mogelijke truken waartoe Marc hem probeerde te verleiden was er geen houden aan. Toine had een betere koningsstelling, actievere stukken en wist binnen te komen in de stelling van Marc. Ontwikkelen van zijn stukken, rokeren en het spelen van h5 bleken een gouden combinatie.

Rik van Ingen speelde zijn geliefde damegambiet, maar dit bracht hem geen geluk. Piet Reus leek zich geen zorgen te maken en langzaam trok hij de winst naar zich toe. Helaas voor Rik blijft zijn score dit jaar wat achter en weet hij nog niet de weg naar de overwinningen te vinden, met nog drie rondes te gaan is de kans op de titel Westfries kampioen daarmee nihil geworden.

Lukas Boots mocht het deze avond op het bord uitvechten tegen Kevin Smit. Op papier had Kevin betere kansen, met bijna 200 ratingpunten meer. Alleen Lukas is niet snel onder de indruk en gaat er altijd voor. Dat resulteerde in een nette remise, waarmee hij nu op twee punten komt en de volgende keer mag spelen tegen Aris Ruijter van Attaqueer.

Aris startte voortvarend aan het kampioenschap en had in Abbekerk nog een mooie remise tegen Peter Poncin. Gisteren moest hij zijn meerdere erkennen in Robin Duson. Robin komt hierdoor op drie punten en heeft nog kans om haar doelstelling te behalen, Westfries kampioen(e) te worden!

Vicekampioen van vorig jaar, Robbert van Dijkhuizen, lijkt zijn vorm dit jaar niet te kunnen vinden, na verlies van Aris in de eerste ronde, volgden twee remises en ook deze ronde eindigde in een remise tegen Axel Zee. Axel scoort daarmee zijn eerste halfje.

Fred Avis had weer een spectaculaire partij tegen Emil Zaal. Emil raakte vrij vlot zijn dame kwijt in de opening tegen wat stukken en een pion, waardoor het initiatief bij Fred lag. Fred onderschatte zijn tegenstander misschien en na een kwaliteitsoffer wist Emil de dame van Fred te winnen tegen wat stukken. Het werd een eindspel met enkele pionnen voor beiden en een kwaliteit meer voor Fred. Emil bleef geconcentreerd en wikkelde knap af naar de winst.

Nadat Roy de eerste rondes enkel tegen zijn clubgenoten mocht spelen, was het in de vierde ronde eindelijk tijd voor een ‘buitenstaander’. Rik Slaman was de (on)gelukkig die het tegen Roy mocht op nemen. Rik bouwde een mooie onverwachte aanval op, maar gaf vervolgens de gewonnen stelling weg. Hij miste een essentiële paardzet van Roy, waardoor hij direct kon opgeven, omdat dit tot dame verlies leidde.

Tom Balla en Peter Poncin, de koplopers samen met Marc na de derde ronde, speelde remise. Wederom een snelle remise voor Tom, nadat hij en Marc de laatste ronde in Abbekerk na slechts iets meer dan een uurtje gespeeld te hebben remise overeenkwamen. Deze keer zag Tom geen kansen om voor de winst te gaan in de stelling tegen Peter en berusten de heren in remise.

Alles ligt nog open en er zijn kansen voor vele deelnemers. Tom, Peter, Robin en Toine hebben allen drie punten, direct gevolgd door Kevin & Marc met 2,5 punt en daarachter volgt nog een grote groep met twee punten, bestaande uit Lukas, Aris, Fred, Emil en Roy.

Wilko van der Gracht en vriend Hans Kooter waren trouwe toeschouwers, al is de vraag hoeveel ze van de partijen hebben meegekregen. Het bleek erg gezellig bij de bar. De volgende ronde is op 5 april bij KTV in Enkhuizen.

Heren veel succes alvast in Enkhuizen!

Indeling & uitslagen komen online op http://www.westfriesschaken.nl/

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Holscher

Een prima verslag en de afwezige Co zal hier zeker blij mee zijn