Kroegloperstoernooi Alkmaar 2018

juli 9, 2018 Jessica No comments exist

Afgelopen zondag 8 juli werd voor de tweede keer het kroegloperstoernooi in Alkmaar gehouden. De aanmeldingen bleven eerst wat achter bij de verwachtingen, maar uiteindelijk was er toch een mooie groep van 34 koppels die meededen en acht deelnemende kroegen verspreid door de stad, waar de partijen plaatsvonden.

SC Aartswoud werd dit keer vertegenwoordigd door Marc Helder, Jean-Paul Ory, Gerco Stapel, Lukas Boots en ikzelf. Marc speelde samen met Jean-Paul, die voor het eerst na 20 jaar weer eens meespeelde op een kroegloperstoernooi. Ik speelde dit keer met Gerco en Lukas werd gekoppeld aan Arie Boots van de Waagtoren (geen familie).

Wilko van der Gracht kunnen we ook niet onvermeld laten, want die zorgde ervoor dat Marc, JP, Gerco en ik werden voorzien van vervoer heen én terug! Wat een luxe! Wilko, ook via deze weg, bedankt!

Lukas en Arie Boots begonnen met heel veel verliespartijen, de eerste vier rondes werden verloren. Uiteindelijk wisten ze toch het tij te keren door de laatste drie rondes te winnen en daarmee zes punten te scoren. Ze eindigden daarmee 24ste.

Gerco en ik moesten de eerste ronde tegen Jos Vlaming en Theo de Bruijn, van de Waagtoren.  Na enige omweg, kwamen we ruim op tijd aan voor de eerste ronde, welke eindigde in nul punten voor ons. De tweede ronde mochten we onze kansen beproeven tegen Lukas en Arie Boots, deze keer betere resultaten en we scoorden beide een heel punt.

Gerco had wel wat moeite met het mat zetten met de toren, onder tijdsdruk kon de koning van Lukas nog zo een keer of vier ontsnappen, maar uiteindelijk wist hij zich te herstellen en het beginnersmat te volbrengen.

Marc en JP kwamen we na de derde ronde ergens halverwege tegen en ook bij hun ging het voorspoedig met vijf punten uit de zes. Er moest wel even koffie gedronken worden en uiteraard wat gegeten.

De vierde ronde hadden Gerco en ik beide bijzondere partijen, tegen Piet Pover en Rob Broertjes. Gerco bood remise aan in een gewonnen stelling en ik blunderde eerst mijn dame tegen een paard, na een verkeerde aanval, waardoor ik ook nog een illegale zet speelde. Uiteindelijk wist ik de dame van de tegenstander terug te winnen en besloten we in een remise.

Gerco speelde daarna nog remise tegen Robin Duson en wist in de laatste ronde te winnen van Danny Stoop, hierdoor behaalde hij totaal 4 punten.
Het leuke aan dit soort schaaktoernooien is ook de ontmoetingen met andere schakers/schaaksters. In de vijfde ronde speelde ik tegen Anneke Schol-Grin en na een gesprekje, bleek dat ze vrijwilligster is op de peuterspeelzaal, waar mijn oudste dochter ooit ook heen is geweest (toen woonde ikzelf nog in Assendelft)! Erg leuk gesprek even gehad en ook de partij was een strijd tot het einde, winst zat er voor mij zo en zo niet in. Het werd spelen om remise te behalen, helaas door onder andere twee keer een stuk aan te raken en daarmee niet hadden te willen zetten, kwam ik tempo tekort en wist Anneke te winnen. Mooie partij!

De laatste partij blunderde ik wederom binnen afzienbare tijd een dame, alleen dit keer ook in een nog niet ontwikkelde stelling of ook maar enige kansen en dus eindigde dit in verlies. Ik behaalde totaal 2,5 punt en met gezamenlijk 6,5 punt eindigden we op de 22ste plaats (evenveel punten als de nummers 19-20).

De laatste ronde zaten we naast Marc en JP, ze mochten tegen Robby Kevlishvili en Thomas Beerdsen spelen, de favorieten voor de eerste plaats. JP zijn schaakkunsten in de vorige rondes hadden zijn tol geëist, na een eerdere overwinning op een IM, was de partij tegen Thomas in slechts een paar minuten over. Ook Marc had eerder al een overwinning op Miguoel Admiraal (deze gaf zelf als verklaring dat van de vier opties die hij had, de enige verliesgevende optie te hebben gekozen) en besloot het remise aanbod van Robby aan te nemen.

De toernooiwinnaars waren daarmee meteen bekend, Robby en Thomas wisten samen 12,5 punt te scoren en daarmee de geldprijs mee naar huis te nemen. Marc en JP kwamen slechts een half punt tekort voor een derde plaats. En eindigde met 9,5 punt op een zesde plek (ook de nummers 4 en 5 hadden 9,5 punt).

Na afloop heerlijk gegeten met de Aartswouders bij de Ritsz, wat ook een van de deelnemende locaties was.

Al met al een zeer geslaagd toernooi, leuke locaties, prachtig weer, mooie partijen gespeeld, gezellige mensen ontmoet en een aanrader voor volgend jaar!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties