Marc driedubbel kampioen!

juni 17, 2023 WebmasterSCAartswoud No comments exist

En toen was het schaakseizoen al weer voorbij! Hierbij een samenvatting van het afgelopen jaar. 

Interne Competitie

Vorige week vrijdag is de laatste interne competitie ronde gespeeld, met vooral als verrassende uitslag dat kampioen Marc een eindspel met ongelijke lopers verloor tegen Rowan. Het maakte de competitie niet spannender, Marc was een aantal rondes eerder al zeker van de eindoverwinning. Zijn 21ste club kampioenschap, gefeliciteerd Marc! 

In de strijd voor de plekken net onder Marc was het wel spannend tot de laatste ronde. Rik heeft intern een fantastisch seizoen gespeeld, en stond lange tijd op de 2de plaats. Het toppunt voor hem kwam in zijn partij in ronde 31 tegen Marc. Marc stond aanzienlijk beter, maar speelde een verkeerde zetvolgorde. Dit gaf het voordeel aan Rik, die het daarna meedogenloos afmaakte. Helaas voor Rik bleek deze partij een kantelpunt te zijn, na zijn overwinning verdween de goede vorm bij hem. 

Voor de 2de plaats lagen er meer kapers op de kust; Rob van den Heuvel en Toine volgden Rik op de voet. Rob won in ronde 32 van Rik, Toine won een ronde later ook. Hierdoor verwisselden Rik en Toine van plaats. Uiteindelijk slaagde Rob er in de allerlaatste ronde nog in om de 3de plaats te veroveren. Een zure appel voor Rik, die desalniettemin kan terugkijken op een sterk seizoen waarin hij mooie resultaten heeft geboekt. 

  1. Marc Helder
  2. Toine Molenaar
  3. Rob van den Heuvel

De kampioenen in de andere categorieën zijn geworden:  

B. Rik van Ingen

C. Ron van Putten

D. Joop Brands

Rapid competitie 

De rapid competitie was al eerder afgesloten, ook hier was Marc oppermachtig. Een aantal rondes  voor het einde was de titel al zeker voor Marc! 

  1. Marc Helder
  2. Pascal Zijlstra
  3. Toine Molenaar

Snelschaken

Gisteravond was de traditionele laatste snelschaak avond van het seizoen. Helaas ontbraken drie sterke kandidaten voor de titel. Jeroen Bakker, snelschaak kampioen van de vorige edities, kon helaas zijn titel niet verdedigen. Ook Tobias Hendriks (#1 op de ratinglijst) ontbrak, maar gelukkig had hij een vervanger geregeld: zijn vader Jos (lid van de schaakclub in Schagen)! Een andere vlugge speler, Pascal Zijlstra, kon ook niet. Helaas lukte het Pascal niet om zijn vader Romke als vervanger te strikken. 

Met de afwezigheid van drie sterke kandidaten voor de titel, was het voor Marc dit jaar een relatief makkelijke overwinning. Hij was in sterke vorm en won alle 9 partijen! Hiermee behaalde Marc zijn derde titel van het seizoen. Er bestaat geen twijfel over dat Marc nog steeds een klasse apart is bij SC Aartswoud! 

  1. Marc Helder (9)
  2. Nick Manshanden (7)
  3. Toine Molenaar (6.5) 

In de andere categorieën waren de winnaars:

B. Bob Klein (6)

C. Ron van Putten (5)

D. Robin Smit, Hans Groot, Jan Kuin (4)

Leuk was dat Rob van den Heuvel prijzen had geregeld, gesponsord door een aantal leden. Iedereen kon na afloop een prijs ophalen.

Algemeen

Wat opmerkelijk was aan dit seizoen, is hoeveel sterker jeugdtalent Robin is geworden. Vorig jaar eindigde hij op de 42ste plaats, dit seizoen op de 23ste! Vroeg in het seizoen speelde hij al een indrukwekkende partij waarin hij Erik onder druk zette. Uiteindelijk kwam een gelijk toreneindspel op het bord, waarin Erik zijn kennis van Averbach tevoorschijn toverde en uiteindelijk toch nipt won. Later in het seizoen deed Robin het zelfde tegen Jean-Paul en Yvo, maar deze partijen wist hij wel knap remise te houden. Met een agressieve, aanvallende speelstijl kan hij het sterke tegenstanders knap lastig maken! 

De mooie resultaten van Robin laten zien dat het in de toekomst van de jeugd moet komen! Wie anders gaat Marc van de troon stoten? Gelukkig wordt er ook hard getraind met de schakers van de toekomst: Tom, Robin en Toine hebben dit jaar weer de jeugdopleiding nieuw leven in geblazen! En met groot succes, bijna 30 kinderen hebben dit jaar meegedaan met onze jeugdcompetitie. Hopelijk kunnen we dit vasthouden. Bedankt hiervoor, Tom en Robin! En ook dank aan Herman van Bleisem, Jan Stapel en Ron van Putten voor hun ondersteuning. Goed om te melden is dat veel van de jeugdleden die dit seizoen vanaf het begin meededen, ook lid waren voor de corona crisis. We hebben dus nog steeds profijt van de inzet van Jessica een aantal jaar geleden! 

Behalve de jeugdleden hebben we dit seizoen ook een aantal nieuwe volwassen leden mogen verwelkomen! Dit zijn Chris Twigt, Dragan Petrov en Sjoerd Kelder. Hopelijk hebben zij het naar hun zin op de club. 

Verder is het leuk dat een paar spelers een comeback hebben gemaakt. Jean-Paul heeft een aantal jaar niet gespeeld, maar draaide dit seizoen weer mee in de interne en externe competitie. Hij startte net te laat in het seizoen om echt mee te doen voor de top 3, maar heeft toch een mooie 6de plaats behaald. Ook oud kampioen Peter Roskam maakte een comeback. Hij speelde de afgelopen seizoenen intern niet mee, maar bood zich af en toe wel aan als externe invaller. De tweede helft van dit seizoen speelde hij ook intern weer regelmatig mee.

Wouter Laan deed vrijdag weer mee met het snelschaken. Hopelijk kan hij het voorbeeld van Jean-Paul en Peter volgen en komend seizoen een mooie comeback maken!

Helaas is niet alles positief aan dit seizoen. Onze gewaardeerde leden Ron Vlugt, Rob Bijpost en Peter Holscher zitten in de lappenmand. We wensen hen veel sterkte en een voorspoedig herstel toe. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties