Ongekende strijdlust

januari 21, 2019 Herman van Bleisem No comments exist

Werd vorige week in een zee van rust en sereniteit het intern wedstrijdprogramma afgewerkt in het achterste speellokaal, deze vrijdag moesten wij aantreden in de biljartzaal. Links op de achtergrond het bestuurlijk gekwetter van Vovos, rechts het geroezemoes van de cafégangers en de piepende deur naar de hartversterkingen.

Als clubcadeau mocht de jarige Abraham Deken tegen Donald Aartswoud spelen. Er kwam een gecompliceerde stelling op het bord waar niemand raad mee wist. Remise was het vergelijk. Een chagrijnige Marc; de indeling in zijn Tata-groep bevalt hem niet ( te weinig tegenstand van niveau) toonde geen mededogen met Toine. Een open g-lijn met daarop Marc zijn dame en toren waren verstikkend voor de kale koning van Toine. Eenzelfde staaltje van schaakgeweld werd vertoond door Rik. Afgelopen woensdag was Rik aanwezig bij de masterclass van Anish Giri in de Vest. Dit heeft blijkbaar inspirerend gewerkt. Rik heerste op veld c5 en kwam een toren voor. Rowan , spelend zoals de tegen beter in wetende Lucas van Foreest tegen Carlsen, kon de opgelopen schade in de partij waar al zijn stukken als nachtwandelaars stonden opgesteld niet repareren. Exit Rowan.

Gerard , die eerder die dag in het Tata toernooi remiseerde tegen Bercis Metz, een Haarlems Hongaarse dame die een diepe indruk op hem maakte, kon nu zijn groeiende vorm tonen. In een open en aanvallende partij van weerszijde toonde Gerard geen mededogen met Piet.

Een andere vernietigende stelling stond er op het bord bij Suzanne tegen Jan. De na afloop vertwijfelde Jan had te maken met een dreigend aftrekschaak door een wit paard dat Suzanne stuk en partijwinst opleverde. In de praatschaakanalyse van Klaas tegen Klaas was te horen: “Heel stom”, “Geef je het op?”, “Je koning staat in de weg”, of “Dit gaat niet goed hoor”! Het was Klaas die aan het langste eind trok.

 

De langst durende partij ging tussen Herman en Marco. In een stevige positionele opening wist Herman twee pionnen voor te komen. Als gevolg van een verkeerde focus verspeelde hij die twee pionnen. Hij raakte zelfs een toren kwijt. Het zag er hopeloos uit. Toen begon Herman te schaken. Zijn sterke opgerukte pionnen wist hij twee keer te verzilveren. Twee dames. Nu valt één dame al niet mee, maar er kwam een bloedstollend eindspel op het bord. Zie diagram.

Om 00.30 uur werd door de emotioneel uitgeputte spelers het punt gedeeld.

Van de dertien gespeelde partijen eindigde er slechts twee partijen in remise.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties