Oscar Romero Hoorns Open 2018

september 2, 2018 Jessica 1 comment

Afgelopen weekend werd het Oscar Romero Open Hoorns Kampioenschap georganiseerd door Caïssa-Eenhoorn. Er werd gespeeld in twee groepen, afhankelijk van je huidige rating (groep A >1700 en hoger en groep B <1700), met 30 deelnemers in beide groepen was het mooi verdeeld.

Toine Molenaar en Lukas Boots deden mee in de A-groep en Joop Brands, David Verweij en ikzelf speelde mee in de B-groep.

David ging de eerste ronde goed van start met winst tegen Jacob Poel (1430), de volgende ronde verloor hij van Bert-Jan Melchers (1390). Om vervolgens de laatste partij zaterdagavond te winnen van Co Buysman, die door zijn vlag ging! Een prachtige partij, waarbij de lichten al bijna uitgingen en de meeste deelnemers allang naar huis waren. David strijde in een wat remise-achtige stelling door en ook Co gaf zich niet gewonnen. Na vorig jaar al een monsterpartij gespeeld te hebben tegen een andere Aartswouder (Joop Brands, welke na 130 uiteindelijk werd besloten in remise), was dit ook een erg lange partij, waarbij de klok in het voordeel van David besliste (in wat anders pat was geworden, ondanks de vele goede zetten die David in het eindspel liet zien). Zondag bleken de tegenstanders te sterk te zijn en verloor hij beide partijen.

Joop Brands en ik hadden beide een bye in de eerste ronde en de verwachting was daarom vrijdagavond dat we elkaar zaterdagochtend zouden treffen. Dus toen de indeling bekend werd om 00.00 uur gaf dat ruimte voor voorbereidingen tegen Joop. Echter de voorspellingen en tips v Jan Stapel en Erik van Tooren, hielden na zet één al geen stand. Na mijn e4 werd er door Joop geopend met c5 en moest ik toch gewoon zelf verder met een openingsplan. In een redelijk gesloten stelling, wist Joop wel door te breken en kon ik mijn toren(s) niet naar de open lijn krijgen, waardoor Joop zijn eerste (en enige) winstpunt pakte. Joop verloor van de groepswinnaar (Ilja Tardijn) en speelde daarna nog twee remises. Zondagmiddag was de koek op en verloor hij zijn laatste partij.

Ik zelf verloor zaterdag de tweede partij tegen Erwin Brouwer (1602). Dit was wel een van mijn leukste partijen, ondanks het verlies. Er waren zeker kansen, alleen in tijdnood en in een lastige stelling is het toch moeilijk om de beste zetten te doen. De laatste partij zaterdagavond was tegen Gerard Groot, het nieuwe bestuurslid competitiezaken van de NHSB, en deze besloten we in remise. Zondagochtend weer heel lang gestreden, maar toch het onderspit moeten delven. Mijn (toch niet zo) geweldige mataanval had één foutje, waardoor mijn tegenstander gewoon een gratis paard kreeg. De pogingen om nog remise te maken hielden uiteindelijk op na het verplicht moeten afruilen van de dames, waardoor hij twee pionnen overhield, eentje op d en een op h, dat is best lastig tegenhouden met alleen een koning. Gelukkig de laatste partij toch nog een puntje gescoord, na het weggeven van een dame (tegen loper) en twee stukken stond mijn tegenstandster redelijk snel mat.

Dan onze A-groep spelers! Lukas twijfelde vooraf nog even, aangezien hij qua rating mocht kiezen of hij toch in de B-groep ging spelen. Maar wie wil er nou alles winnen? In de A-spelen is denk ik wel bevallen, aangezien hij drie remises behaalde en de laatste ronde wist te winnen. De laatste ronde was een bijzondere stelling, alles of niets, dit in tegenstelling met de voorgaande partijen. Hierbij ging Lukas nog voor de remises, ondanks stukwinst tegen Daniel Kutchoukov (1953), de tegenstander nam dit graag aan. Na twee lange partijen op de ochtend, is het toch een mooi resultaat. Alles of niets heeft in dit geval gunstig uitgepakt, hij speelde tegen Jasper Dekker (1820), die wellicht in de war was door de gespeelde variant van Lukas. Een mooi resultaat en hij eindigde daarmee als 19e (de rating prijs ging t/m 1900 en één andere speler eindigde voor hem, helaas!)

Toine Molenaar miste de eerste twee rondes, dus de prijzen werden sowieso lastig, maar met twee winstpartijen en twee verliespartijen kan ook hij tevreden terug kijken. De eerste ronde die hij speelde hoopte hij niet tegen een bekende te spelen, het was nog erger… Hij mocht tegen een aanstormend talent op lichtjesschoenen spelen, welke net boven de tafel uitkwam. Ondanks dat hij even was afgeleid door de bungelende beentjes die onder tafel schopten, wist hij deze partij redelijk makkelijk te winnen. De vierde ronde, tegen een geduchte tegenstandsters, al eerder verloor clubkampioen Marc Helder van haar. En ook in deze partij wist Robin Duson haar kwaliteiten te bewijzen, door te winnen van Toine. Zondagochtend waren er weer nieuwe kansen en deze werden de eerste ronde goed benut, Toine wist te winnen van Arno Buijten (2008). Peter Holscher werd zijn laatste tegenstander, waarin hij zijn meerdere moest erkennen.

Van alle Aartswouders heb ik gevraagd hun leukste, mooiste of beste partij naar mij op te sturen, dus deze verschijnen binnenkort op de site. Ik zou zeggen voorzie ze van complimenten, advies, tips of trucs of doe er je voordeel mee!

Het toernooi werd gewonnen door Hing Ting Lai, welke met twee remises en vier winspartijen vijf punten wist te scoren en daarmee de concurrentie voorbleef.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties