Rosa Smit wederom geplaatst voor het NK pupillen!

februari 10, 2020 Jessica No comments exist

Onderstaande werd geschreven door Ronald Smit (trotste vader van drie schakende kinderen, dit keer schrijft hij over Rosa). 

Vorig jaar werd SC Aartswoud door twee jongedames vertegenwoordigd op het NK voor pupillen.

Hun deelname hadden ze afgedwongen door goed te presteren tijdens het plaatsingtoernooi voor schakers uit Noord-Holland dat begin 2019 gehouden werd in Zwaag.

Julia Stratmann komt inmiddels qua leeftijd niet meer in aanmerking om mee te kunnen doen bij de pupillen, maar Rosa Smit zeker nog wel. Zij had na haar derde plaats op het NK bij de meisjes categorie H van vorig jaar, in haar hoofd geprent om ook dit jaar van de partij te zijn, nu in de G-categorie.

Om dit te bereiken moest ze afgelopen zondag naar de voorronde in Schagen. ’s Ochtends stond er voor haar eerst nog iets anders op de agenda: Zich voorstellen als communicantje in de kerk van Spanbroek. Gelukkig mocht ze daar iets eerder de dienst verlaten, zodat ze keurig op tijd aan haar toernooi kon beginnen. De G en H groep waren samengevoegd tot 8 deelnemers die in een halve competitie streden om de prijzen en tickets voor de NK.

In haar eerste partij kon ze direct zwaar aan de bak tegen de op papier sterkste tegenstander (ranking van 856, tegen Rosa 242). Ondanks goed nadenken kwam ze niet onder de druk vandaan en moest ze haar meerdere erkennen in dit toptalent. De tweede ronde zag er op voorhand een stuk eenvoudiger uit, maar een variant op het Herdersmatje bracht Rosa flink van haar stuk. De jongen die haar hiermee verraste, had dit die ochtend ingestudeerd met zijn vader en was zielsgelukkig dat het hem gelukt was dit in praktijk te brengen. Een groter contrast met de intens verdrietige Rosa was haast niet mogelijk. Twee knuffels, een stoffen en één van haar troostende vader, kregen haar er gelukkig weer snel bovenop. De derde ronde was een ware battle met grote (gemiste) winstkansen over en weer. Gaandeweg liet Rosa zien dat ze toch iets beter was dan haar tegenstander, maar het daarmee veroverde voordeel wist ze niet om te zetten in een schaakmat. De arbiters besloten dan maar de klok in te zetten om een beslissing te forceren en met nog 38 seconden over van de 5 minuten die ze had gekregen, had Rosa het eindelijk voor elkaar: Haar eerste overwinning van de dag. In ronde 4 wachtte een oude bekende, met Gijs Veldt heeft ze op eerdere toernooien vaker de degens gekruist, met vaak verlies als resultaat. Dit keer beet Rosa zich vast in de stelling en wist ze een klein voordeel beetje bij beetje uit te breiden. Ook nu had ze moeite met het laatste zetje, maar vóór de klok op tafel kwam, moest Gijs dit keer de felicitaties uitdelen.

Inmiddels opgeklommen naar de 4e plaats mocht Rosa nu tegen de nummer 2, die qua ranking (416) ook op die plaats hoorde te staan. Toch wist Rosa de overhand te krijgen en belandde ze in een eindspel met meerdere stukken voordeel en grote winstkansen. Haar opponent dacht via zetherhaling een remise uit het vuur te slepen. Achteraf zal hij blij zijn geweest dat de scheidsrechter dit even miste, omdat die op dat moment net bezig was de klok er weer bij te halen. Toen ook nog wat extra toeschouwers deze langere partij kwamen bekijken, raakte Rosa het juiste spoor bijster. En bij schaken is een foutje onder tijdsdruk snel gemaakt en soms met desastreuze gevolgen. Met het verliezen van achtereenvolgens een toren en een loper ging ook de partij alsnog verloren.

Voor haar gevoel was hiermee de kans op een beker verkeken, maar plaatsen voor het NK ging Rosa zich toch wel, vanwege het gebrek aan concurrentie bij de meisjes. Het bracht haar een stukje ontspanning, zeker ook omdat ze in de volgende ronde moest aantreden tegen Tycho Lim. Deze guitige jongeman is een zeer bekende tegenstander voor Rosa en ze hebben altijd veel lol in hun onderlinge partijen, beide schakend met een knuffel aan hun zijde. Net als bij hun meeste eerdere ontmoetingen trok Rosa overigens aan het langste eind. In de laatste ronde wachtte eindelijk het enige andere meisje, dat in de H-groep deelnam. Zij wist nog geen enkel punt te veroveren en Rosahad weinig moeite om deze partij in haar voordeel te beslissen. Gek genoeg plaatste ook dit meisje zich hiermee wel voor het NK, al is het maar de vraag of ook zij de lange reis naar Maastricht in juni de moeite waard vindt.

Met 4 uit 7 heeft Rosa naar vermogen gepresteerd en onze schaakclub weer goed vertegenwoordigd. Ze kan haast niet wachten om de trip naar Limburg aan te vangen. Het liefst met een overnachting onderweg eraan vooraf, want dat maakt het natuurlijk nog veel specialer.

Bij de prijsuitreiking werd Rosa nog blij verrast. Waar zij en haar ouders rekening hielden met een (gedeelde) 3e of 4e plaats, bleek zij op onderling resultaat zelfs de 2e plaats te hebben veroverd in de G-groep. Dealgeheel kampioen kwam namelijk uit de H-groep. En zo nam Rosa toch nog trots een beker mee naar huis.

Rosa namens de jeugdleiders en het bestuur, van harte gefeliciteerd met het behalen van je tweede plek en een ticket voor het NK in de g-categorie! Heel veel succes 20 juni in Maastricht!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties