Schaken, schaken, schaken

maart 4, 2019 Jessica No comments exist

Het was een druk schaakweekend (oké, het weekend begint meestal niet op donderdag, maar in gedachten was het weekend bijna begonnen).

Afgelopen donderdag vond in Abbekerk bij de Pionier de derde  ronde plaats van het Westfrieskampioenschap. Marc Helder, Lukas Boots, Toine Molenaar en Rik van Ingen doen daar voor SC Aartswoud een poging om Westfries kampioen te worden.

De Pionier heeft een onzekere toekomst en vaak zijn er maar één of twee borden bezet tijdens de interne competitie, maar afgelopen donderdag was het gezellig druk qua schakers en ook diverse toeschouwers kwamen hun clubgenoten aanmoedigen.

Het verslag van Co Buysman is hier te lezen. De vierde ronde van het Westfries kampioenschap wordt 12 maart gespeeld bij Caïssa-Eenhoorn. Marc Helder speelt dan tegen Toine Molenaar, Lukas Boots tegen Kevin Smit en Rik van Ingen tegen Piet Reus. De kansen op de titel zouden in deze ronde wel eens kunnen worden bepaald, aangezien de drie koplopers met 2,5 punt gevolgd worden door een grote groep met 2 punten. Toeschouwers zijn welkom!

Vrijdag werd er wederom tegen Caïssa-Eenhoorn gespeeld, dit keer namen de eerste teams het tegen elkaar op. En net als dinsdag werd er gelijk gespeeld, waar wij wel wat kansen hebben laten liggen om de overwinnen op onze naam te schrijven en daarmee mogelijk degradatie te voorkomen.

Teamleider Robbert van Dijkhuizen van Caïssa-Eenhoorn schreef al een verslag en dat is hier te lezen.

Daarnaast werd er natuurlijk vrijdag intern gespeeld en ook was de jeugd na een weekje vakantie weer aanwezig. Het vaste groepje van ongeveer tien kinderen, werd aangevuld met maar liefst vier nieuwe kinderen! Sterre, Yanna, Gijs en Kai kwamen voor de eerste of tweede keer kijken en we hopen ze natuurlijk te blijven zien!

Na een half uurtje les, volgden voor allen meteen al echte partijen tegen elkaar. Julia was ingedeeld tegen Rosa en vond dat vooraf wel even spannend, aangezien Rosa elke week sterker word. Dit keer moest Rosa haar meerdere erkennen in Julia. Sophia en Niels hebben al vaker gespeeld tegen elkaar en zijn aan elkaar gewaagd. Dit keer won Sophia, de vorige was dat Niels.

Tijn en Quinten moesten wederom tegen elkaar en dit werd de tweede overwinning voor Tijn. Alexia mocht tegen Toine en ze maakte er een apart spelletje schaak van, waarbij het bord meerdere keren werd omgedraaid. Uiteindelijk wist Alexia te winnen.

Robin kreeg dit keer een grotere uitdaging en mocht eens kijken hoe het was om tegen een ‘volwassene’ te spelen! Rowan heeft Robin niet gespaard en claimde de overwinning. Max wist te winnen tegen nieuwkomer Gijs en ze hadden een leuke partij, waarbij het in het begin gelijk opging. Ook Yanna en Sterre, beide net begonnen, speelden tegen elkaar. Yanna had alleen haar koning nog, dus werd er om acht uur besloten dat Sterre had gewonnen. Ook bij Kai en Isa werd om acht uur naar de stelling gekeken en samen besloten dat de winst naar Kai ging.

Ook vond dit weekend nog het ASK toernooi plaats, georganiseerd door de Waagtoren. Hiervoor speelde Joop Brands vrijdag al zijn eerste partij in de C-groep. Zaterdag volgde voor hem nog twee partijen (de laatste partij van zaterdagavond had hij een bye) en zondag de laatste twee partijen. De vraag is of hij tevreden is met een score van 3 uit 6?

Na vrijdag gewonnen te hebben van de zoon, mocht hij het zaterdag opnemen tegen vader Romijn (Purmerend), dat eindigde in remise. Joop heeft zijn portie spelen tegen jeugd wel weer gehad dit weekend, want in totaal speelde hij drie van de vijf wedstrijden tegen een jeugdige schaker/schaakster. Gelukkig start woensdag het veteranentoernooi waar hij qua leeftijd gelijke tegenstanders tegenkomt!

Rowan Louter en Toine Molenaar deden ook mee, maar dan in de B-groep. Toine had gehoopt in de A-groep mee te spelen, maar doordat zijn rating net iets gedaald was op de ratinglijst van februari, was de organisatie onverbiddelijk en moest hij in de B-groep meespelen.

Vrijdags hadden beiden een bye, omdat er nog voor het eerste team gespeeld moest worden! De zaterdag gingen beiden gelijk op en speelden de eerste ronde remise, gevolgd door een winstpartij. Ook de derde partij van zaterdag, wat voor velen wel een opgave is, bleven ze ongeslagen. Rowan scoorde een remise en Toine wederom een overwinning.

Zondag zou het erom spannen of er nog kansen waren op de winst, Nanne van Foreest was topfavoriet in de B (uiteindelijke winnaar van de B) en stond na vijf rondes al op 4,5 punt. De zesde ronde werd een Aartswoud onderonsje waarbij Toine aan het langste eind trok en daarmee een gedeeld tweede plek behaalde! Bijna tevreden over al zijn partijen, maar er blijft ruimte voor verbetering. Rowan moest het onderspit delven en behaalde uiteindelijk 3,5 uit 6 en eindigde daarmee op een 13e plek.

Aankomende woensdag start het lenteveteranentoernooi, waar vanuit Aartswoud Jan Stapel, Joop Brands en Willem Bakker aan meedoen. Deelname kan vanaf de leeftijd vanaf 55 jaar en er wordt gespeeld in groepen op basis van rating.  Het toernooi vind zeven opeenvolgende woensdagen plaats in de theaterzaal van Omringlocatie Lindendael in Hoorn. Heren, heel veel succes alvast!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties