Spanning, teleurstelling & blijdschap: onze jeugd op het NK

juli 1, 2019 Jessica No comments exist

Afgelopen zaterdag 30 juni was in Meppel de Chessity Nationale puppillendag, ofwel het Nederlands Kampioenschap jeugdschaak t/m 9 jaar. Bij het plaatsingskampioenschap eerder dit jaar, wisten Rosa Smit en Julia Stratmann zich te plaatsen door het beste meisje in hun categorie te worden.

Beide meiden moesten vroeg op zaterdag en zaten al om 8 uur in de auto naar Meppel. Onderweg kwamen ze elkaar al tegen en werd er gezwaaid door het hele gezin Smit naar Julia (en ik). Het beloofde een hete zomerdag te worden, gelukkig was de locatie koel en konden de auto’s in de koele parkeergarage worden gezet.

Rosa mocht zich vervolgens aanmelden bij de H-categorie (meisjes t/m 7 jaar) en Julia bij de F-categorie (meisjes t/m 9 jaar). Alle kinderen kregen een T-shirt, een button met hun naam erop en een tasje met een bonnetje voor de lunch, een schaakpuzzelwedstrijd en een beker om genoeg te kunnen drinken. Daarna mochten ze beiden op de foto, hiervan werd een leuke herinnering gemaakt die iedereen aan het einde van de dag mee naar huis kreeg.

Rosa en Julia waren toch wel zenuwachting en vonden het best spannend. Ruim 100 kinderen gingen de strijd aan om Nederlands Kampioen te worden in hun categorie.

Na wat uitleg en informatie, kon er eindelijk geschaakt worden! Julia was als laatste geplaatst en moest tegen de nummer 23 van de lijst, ondanks dat de kinderen meer dan genoeg tijd hadden (15 minuten plus 10 seconde increment), werd er snel geschaakt. Ze ging mee in het tempo van haar tegenstander, waardoor ze snel slechter kwam te staan. Rosa wist meteen de eerste ronde te winnen, wat ervoor zorgde dat de zenuwen al een stuk minder werden!

Tussen de partijen door was er tijd om mee te doen aan een kleurplaatwedstrijd, raad de stukken, schaakpuzzelwedstrijd, een simultaan tegen IM Migchiel de Jong, knotshockey, Donald Ducks lezen, schaken en shoppen in de winkel van 468Chess.

Rosa had support van haar hele familie en ook opa en oma kwamen nog even langs om te kijken, wat gezellig! Tussendoor wisten de meiden elkaar te vinden en hebben ze nog wat gespeeld, vooral binnen. Buiten was het zo warm, dat Julia en ik na tien minuten knotshockey het voorgezien hielden en de koelte weer opzochten.

Ook Daan Zult was aanwezig met zijn zoontje, Olav, die zich in de G-categorie geplaatst had. Met een score van 4 uit 7 werd hij uiteindelijk 14e (van de 43 deelnemers). Een mooi resultaat, gezien hij pas sinds dit seizoen echt aan het schaken is.

 

 

Na zes rondes werd het spannend voor Rosa, samen met nog een meisje had ze evenveel punten gehaald (en onderling hadden ze remise gespeeld). De laatste ronde bepaalde daarom wie van de twee Nederlands Meisjeskampioen zou worden in de H-categorie. Rosa speelde de laatste ronde tegen de nummer twee van de lijst en wist hier helaas niet van te winnen. Haar concurrente won wel en werd daarom eerste bij de meisjes. Rosa behaalde uiteindelijk 3,5 punt en werd overal 19e (van de 32 deelnemers) en derde meisje van Nederland in haar categorie. Helaas geen beker wat zorgde voor wat teleurstelling, maar wel een oorkonde en op het podium! Gefeliciteerd, wat een mooie prestatie na slechts acht maanden schaken! Trotse ouders, broers, opa en oma en clubgenoten ;)!

Julia wist vooraf dat ze het zwaar zou gaan krijgen en dat haar kansen klein waren. Na vier rondes verlies achter elkaar, werd de zin om door te gaan toch wat minder. De zesde ronde mocht ze tegen de enige andere deelneemster die nog geen punten had verzameld. Eindelijk een overwinning te pakken! Ze probeerde mij nog even voor te gek te houden door met een teleurgesteld gezicht aan te komen lopen, maar al snel kwam haar lach daar door heen. Ik heb niets gezien van haar partijen, ‘want je leidt me af mama’. Met een duidelijk handgebaar wees ze op de deur van de speelzaal als ze begonnen.

 

Na zeven rondes schaken, had de organisatie even de tijd nodig om de winnaars te bepalen. In de tussentijd konden de kinderen naar het kindercircus Okido kijken.

En toen na een lange dag, eindelijk de prijsuitreiking! Rosa werd naast derde meisje, ook prijswinnaar van de puzzelwedstrijd en Julia won bij de kleurwedstrijd (toch nog prijs!).

Uitreiking van de prijzen werd gedaan door Joyce van der Meijden, de schrijfster van het boek Simon de Schaker (deel 1 & 2).

Confetti voor alle winnaars!

Daarna konden de meiden hun herinnering ophalen en na een geslaagde, gezellige, lange schaakdag naar huis. Volgend jaar is de verwachting dat deze dag in Maastricht is, wie weet is Rosa er dan weer bij! Julia is dan te oud voor de pupillendag.

Meer foto’s zijn (later) te vinden op de site van de Nationale Pupillendag, Alina L’Ami was deze dag hoofdfotografe!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties