Stormschaaktoernooi!

oktober 14, 2018 Jessica 6 comments

Op de warmste 13 oktober ooit vond het eerste stormschaaktoernooi van schaakclub Aartswoud plaats. Ondanks het warme weer werden er wel stormachtige partijen gespeeld en kozen veel schakers toch voor een middagje schaken in plaats van een middagje strand. Ook zaterdagochtend kwamen er nog aanmeldingen binnen, waardoor we uiteindelijk met 52 schakers begonnen.

De eerste deelnemers waren al ruim op tijd aanwezig en konden vast wat schaken of een kopje koffie nemen. Veel bekende gezichten en schakers uit de omgeving hadden zich aangemeld, ook vanuit Zwolle, Leeuwarden en Groningen wisten schakers het toernooi te vinden. Dimitri Reinderman was een halte te ver uitgestapt en moest even worden opgehaald door Rob Bijpost en Jan Stapel en kwam even na half twee aan bij Café Huis van Egmond.

Na het welkomstwoordje van Herman van Bleisem en uitleg van de wedstrijdregels door Sernin van de Krol, de wedstrijdleider voor deze dag, konden de deelnemers van start gaan met de eerste ronde! De indeling van de eerste vierkamp werd op basis van een Zwitsers systeem gedaan en daardoor kon het schaakniveau in de eerste vierkamp nogal uiteenlopen.

De volgende rondes werd er ingedeeld op basis van de behaalde punten in de voorgaande partijen en naarmate het toernooi vorderde kwam je steeds meer terecht tegen schakers van gelijk sterkte. Alhoewel het met vier grootmeesters, drie IM’s en een deelnemersveld waar de helft een rating boven de 1900 had, een sterk bezet toernooi was!

Het leverde een paar mooie resultaten voor de Aartswouders zelf op, Michael Lie wist te winnen van Dimitri Reinderman in de eerste ronde en speelde de tweede ronde remise tegen Alexander Dgebuadze. Bob Klein versloeg Manuel Bosboom eveneens in de eerste ronde en Marc Helder pakte een winstpunt af van Lucas van Foreest in de tweede ronde.

Tussendoor waren er lekker hapjes voor de deelnemers, verzorgd door café-eigenaren Louis & Ella. Daarnaast had Louis er deze dag voor gezorgd dat er diverse snacks, soep en broodjes te krijg waren.

Aartswouders Jan Stapel, Lukas Boots, Toine Molenaar, Rowan Louter, Jan Kuin, Paul Grolman en Jeroen Bakker hadden deze dag een ding gemeenschappelijk, ze moesten allemaal een winstpunt afstaan aan het beste meisje/vrouw van de dag, Machteld van Foreest. Toine kon echter in de laatste vierkamp revanche nemen en wist toen wel te winnen! Beste jeugdspeler werd ze niet, dat was Romayn Brandsma van Purmerend die een heel goed toernooi speelde.

Startende met 8 minuten op de klok per persoon, kon er nog relatief rustig geschaakt worden. De partijen werden echter steeds korter en de snelheid van spelen moest steeds meer worden opgevoerd! Na de vierkamp van 8 minuten per persoon per partij, volgde nog 7 minuten, 6 minuten, 5 minuten, 3 minuten en de finale vierkamp van 1 minuut plus 1 seconde per persoon per partij. De stukken zijn mij niet om de oren gevlogen en de eerste vijf vierkampen was er ook zeker nog de tijd om een leuke schaakpartij te spelen. Ook dan blijft het belangrijk stukken te ontwikkelen en te rokeren, zoals Jan Stapel altijd verteld; en hij op zijn beurt op het rokeren werd gewezen door Machteld. Ook altijd blijven opletten of je koning niet schaak staat, aangezien de partij dan geclaimd mag worden en ik zelf zo in ieder geval één partij verloren heb. De laatste vierkamp hoorde je vooral het slaan op de klokken!

Voor Bob Klein was het een goed besluit om zaterdagochtend zich toch aan te melden voor het toernooi, want hij scoorde de meeste punten van alle Aartswouders en behaalde daarmee een mooie 12e plaats! Het lijkt wel of de Aartswouders geoefende “bullet” spelers zijn, want in de laatste vierkampen werden Toine Molenaar, Rowan Louter, Jan Stapel, Ron van Putten en Suzanne Glas winnaars van hun groep (respectievelijk groep 5, 10, 11 en 13) en vielen daarmee in de prijzen!

Ook waren er veel schakers die even langs kwamen om te kijken, zowel van de eigen club diverse schakers gezien als van andere clubs. Tussen de vierkampen door was er dan ook genoeg tijd om even een praatje te maken en een drankje te halen of even buiten te genieten van het mooie weer. Tijdens de partijen was het toch wel relatief rustig en waren de meeste schakers echt geconcentreerd bezig met een potje schaken.

Na vijf rondes vierkampen werd de stand opgemaakt en werden de deelnemers in de laatste vierkamp ingedeeld voor de prijzen. In de eerste groep streden Manuel Bosboom, Lucas van Foreest, Hing Ting Lai en Alexander Dgebuadze voor de eerste plaats. Manuel Bosboom had een gewonnen stelling en dacht een aanval op de koning te doen, echter bleek toen dat de stukken van Lucas van Foreest niet in de juiste beginopstelling waren opgezet. Doordat er al meer dan tien zetten gespeeld waren moest de wedstrijdleider besluiten dat er niet meer geclaimd kon worden en dat er met de huidige stelling verder moest worden gespeeld. Hierdoor verloor Manuel Bosboom een stuk en zag de winst aan zich voorbij gaan. Hing Ting Lai bleek de beste snelschaker te zijn bij de laatste vierkamp, waar gespeeld werd met slechts 1 minuut op de klok en een increment van 1 seconden en mag zich de eerste toernooiwinnaar noemen van het stormschaaktoernooi! De uitslagen van de eerste vijf vierkampen zijn hier te vinden en de uitslag van de laatste vierkamp hier.

Wij als toernooiorganisatie kijken terug op een geslaagd toernooi en hopen jullie volgend jaar weer te zien!

Meer foto’s volgen later!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Holscher

Geweldig verslag Jessica en erg jammer dat ik niet mee kon doen. Volgend jaar kun je op mij rekenen.

Jan Kruisselbrink

Mooi verslag van een mooie schaakdag!
Een volgende keer doe ik graag weer mee!

Jan Kruisselbrink,
Zwolle.

Michel Verweij

Als we de resultaten van Machteld goed bekijken heeft ze al haar punten tegen (ex-) Aartswouders gemaakt, en dan nog een winstpartij tegen Barry de Vries. Ik denk dat we maar eens een goed bod moeten overwegen…
Leuk inderdaad om ook veel toeschouwers te hebben gezien van onze buurtverenigingen; Caïssa, Schaaklust, Attaqueer, Heerhugowaard, Pionier en natuurlijk ook van onze eigen vereniging.

[…] voor de tweede keer het stormschaaktoernooi georganiseerd! Het verslag van afgelopen jaar is hier te […]