Toen de havenlichten doofden

december 18, 2023 Peter Couwenhoven 1 comment

Toen de havenlichten doofden

Zaterdag twee wedstrijden in de Nieuwe Haven, K1 – Santpoort en K2 – VAS 7. K1 ging met een voltallige bemanning van start. Dat was voor K2 wel anders. Hoewel Lukas er toch weer in geslaagd was om de bemanning van K2 voltallig te krijgen omdat Willem op het laatste moment bereis was in te schepen, viel Jessica af door ziekte. Naamgenoot Lukas was bereid op het laatste moment in te schepen waardoor ook K2 zonder averij kon vertrekken. Het werd voor mij geen plezierige vaart want ik raakte al snel uit koers. Halverwege de tocht ging bij mij het licht uit en sloeg de koning overboord. Een kortsluiting met grote gevolgen want niet alleen de havenlichten doofden maar ook Abbekerk werd in duisternis gehuld. Verder varen was niet verantwoord, het zicht op de stellingen verdween in de schemering die ons overviel. Al snel werd duidelijk dat de storing langdurig zou zijn en de verwachting was dat tegen 18.00 uur het zicht weer helder kon zijn. Dat betekende twee uur voor anker gaan. Hopen de juiste koers te vinden was te riskant.
Overleg van Ron met de OLA-bondskapitein leerde dat er besloten werd om de tocht te staken en deze opnieuw gemaakt moest worden de bemanningsleden van de partijen waar nog geen beslissing was gevallen. Dat betekende na veel heen-en-weer gepraat dat K1, waar nog geen enkele beslissing was gevallen, afmeerde. K2 stond al met 1½-2½ achter. Kapitein Lukas, Jan en Willem hadden de veilige haven bereikt. Dat was niet het geval voor Lukas2 die bij het wegvallen van het licht ook al uit de juiste koers was geslagen en met twee pionnen minder op het punt stond om van boord te stappen en dat later ook deed. Dat betekende dat Paul, Ron en Herman met zijn drieën later opnieuw moesten afvaren. Een lastige overweging en gezien de bereikte stellingen, die toch niets meer waard waren, werden deze remise geven waarmee de overwinning met 3-5 naar onze Amsterdamse gasten ging.
Voor K1 moet afgewacht worden wat de bond gaat beslissen. Wordt de tweede afvaart alsnog vastgesteld of alleen wanneer er voor beide of een van de partijen nog iets op het spel staat?
Een onbevredigend slot van een bizarre middag. Wel een unieke ervaring.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron van Putten

Mooi geschreven Peter, waarbij het eerste nog blijft drijven maar het tweede helaas was gezonken.