Toeschouwer bij Caïssa 2 – Aartswoud 1

april 24, 2023 WebmasterSCAartswoud 2 comments

In Amsterdam speelt het eerste team de laatste KNSB wedstrijd. De meerderheid van het team is met de trein gekomen. Vanuit Amsterdam centraal zijn ze naar de speellocatie gelopen, toch zo een 40 minuten lopen.

 

Over de locatie gesproken, deze toeschouwer was nog even in verwarring over de locatie. Caïssa heeft op de website namelijk staan dat de “De thuiswedstrijden van de landelijke KNSB-competitie worden gespeeld in de Meevaart”. Echter staat in de competitiegids als adres het Huis van de wijk Lydia. Het juiste adres blijkt het Huis van de wijk Lydia te zijn. Het eerste struikelblok overwonnen bij binnenkomst eerst maar even een lekker bakje koffie nemen.

 

Marc (bord 2) is als eerste klaar en moet het doen met een remise. De eindstelling ziet er remiseachtig uit. Bovendien staan de spelers naast hem, Tobias (op bord 1) en Toine (op bord 3) gewonnen. Weer daarnaast zit Rob (bord 4) en die staat ook goed. In de Noteboom-variant heeft hij de b (of is het c?) pion van het bord kunnen snoepen. De vrije a en b pionnen kijken er reikhalzend naar uit om (ooit) de overkant van het bord te bereiken.

 

Tobias weet zijn gewonnen stelling mooi uit te spelen, door met zijn paard aan alle kanten vorkjes te dreigen. De dreigingen zijn niet allemaal te stoppen en de winst is binnen. Daarna is het de beurt aan Rob om ook definitief de winst binnen te halen en komt de stand op 0,5 – 2,5.

 

Jean Paul kan (naar mening van deze toeschouwer) zijn partij weinig glans geven. Met een pion minder, die ergens toch wel teruggewonnen gaat worden als zijn tegenstander wat wil proberen, ziet de stelling er niet zo mooi uit. Met goed spel eindigt de partij uiteindelijk wel in remise. Pascal heeft meer pionnen en een betere stelling. Helaas overziet hij een zet, waarna de pionnen en dus ook de stelling afbrokkelen. De partij eindigt in een kille remise. 1,5 – 3,5 is daarmee de tussenstand geworden.

 

Peter speelt een tactische partij. Vanuit een sterkere stelling wordt de aanval ingezet. Het lijkt op een remise af te gaan richting het einde. Het zal echter anders lopen, want hij zet zijn verwarde tegenstandeer pardoes mat en daarmee is de overwinning voor Aartswoud binnen (1,5 – 4,5).

 

Toine gaat het eindspel in met enkele pionnen en een goed paard tegen enkele pionnen en een slechte loper. Hij maakt het zichzelf lastig door een heel langzaam plan in werking te stellen. Zou het kunnen winnen? Later staan er op het bord voor beide een dame en nog maar 2 pionnen, een witte op a2 en een zwarte op a3. Van een afstand ziet de toeschouwer dat de klok wordt gepakt door de scheidsrechter. Wat zou het resultaat geworden zijn? Ohnee, het blijkt dat Toine onfortuinlijk een onreglementaire zet gedaan heeft! Niet veel later is het remise.

 

Jan staat lange tijd onder druk. Er worden steeds meer stukken en pionnen geruild. Aan het einde van de partij kan Jan kiezen: of zijn paard terugtrekken om mee te helpen in de verdediging of om dat paard met schaak naar voren te gooien. Naar voren gaan had (waarschijnlijk) eeuwig schaak kunnen opleveren. Helaas kiest hij voor terugtrekken, wat niet goed afloopt. Het paard biedt te weinig in de verdediging, die omver geworpen wordt. Eindstand 3-5.

 

Hiermee heeft Aartswoud Caissa ingehaald in de poule en is op een keurige 5e plaats geëindigd.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron van Putten

Mooi verslag Lukas.
Daar willen wij er wel meer van zien.